geometria oblicz pole trojkata
MARCUS:

Oblicz pole figury zacienionej na rysunku, jeśli AC = 3, CQ = 3, AB = 4.
24 kwi 09:42
MARCUS: zacieniony jest ΔCAP
24 kwi 09:43
Wito: to znaczy ktorej figury ?
24 kwi 09:43
tim: Które jest zacienione?
24 kwi 09:43
tim: Ja pomogę
24 kwi 09:44
tim: Oj jednak nie
24 kwi 09:46
tim: Oj jednak tak
24 kwi 09:47
tim: Dane:
|AC| = 3
|AB| = 4 |BC| z Pitagorasa = 5
|CQ| = 3 |QB| = 2
Kąty:
CAP, PQC oraz BQP są proste.
Trójkąty
CAP oraz PQC są takie same (BOK 3, KĄT PROSTY, BOK |PC|)
Oznaczenia:
|AP| = |PQ| = x
|PB| = 4 − x
Korzystając z tw. Pitagorasa obliczamy:
|BQ|
2 + |QP|
2 = |PB|
2
4 + x
2 = 16 − 8x + x
2
4 = 16 − 8x
12 = 8x
x = 1,5
|AP| = |PQ| = 1,5
Liczymy pole trójkąta CAP o bokach 3 i 1,5.. to potrafisz
24 kwi 09:51