pole dwunastokąta
anka : Jakie pole ma dwunastokąt foremny wpisany w okrąg o promieniu długości 5 ?
24 kwi 15:31
tim: W moich magicznych tablicach jest wzór, ale poczekam na twórcze rozwiązanie np. Bogdana
czy Ety
24 kwi 15:33
anka : mój korepetytor dzisiaj się z tym męczył , dodam że nie rozwiązał
24 kwi 15:34
tim: To jakiś słaby [bez obrazy]
24 kwi 15:34
anka : ja jestem z 2 gim . i nie chciał mi trygonometrią w głowie mącić .
24 kwi 15:36
tim: A to co innego

To witam, ja również
24 kwi 15:37
anka : witam

miło mi

ale przez nigo mam teraz problem bo sądze że jak pani zada takie zad.
na spr. który ma być w poniedziałek to będzie nie ciekawie
24 kwi 15:38
tim: Ja podam propozycję rozwiązania:
| | a√2(√3+1) | |
R koła opisanego na dwunastokącie = R = |
| |
| | 2 | |
Wyliczamy z tego a = 5(
√6 −
√2)
Podstawiamy do wzoru na Pole dwunastokąta foremnego

P= 3a
2(2 +
√3) i wyliczamy.
24 kwi 15:43
tim: a = 2,5(√6 − √2) *
24 kwi 15:44
anka : o no wyszło (korepetytorowi) mu coś w stylu 2,5 xD
24 kwi 15:47
Bogdan:
Jeśli wielokąt foremny o n bokach wpisany jest w okrąg o promieniu R, to
| | 1 | | 360o | |
pole tego wielokąta P = n* |
| R2sin |
| . |
| | 2 | | n | |
W tym przypadku n = 12, R = 5
| | 1 | | 1 | |
P = 12 * |
| * 52 * sin30o = 6 * 25 * |
| = 75 |
| | 2 | | 2 | |
24 kwi 15:52
anka : no ale , ja jescze nie wiem co to są te sin .. ( teoretycznie)
bo jescze takiego czegoś nie mieliśmy
24 kwi 15:55
Bogdan:
A to przepraszam, nie zauważyłem, że nie jesteś z gimnazjum.
24 kwi 16:01
sysia : jestem z gimn . z 2
24 kwi 16:02
sysia : ona ** jest z gimnazjum z 2
24 kwi 16:03
tim: sysia wpadłas
24 kwi 16:04
sysia : jak jabłko w kompot ?
24 kwi 16:08
anka : 
ojoj !
24 kwi 16:10
xpt: Zadanie do zrobienia w sposób analogiczny do tego z ośmiokątem tylko, ze z wykorzystaniem
trójkąta o kątach 30o, 60o, 90o zamiast 45o, 45o, 90o.
24 kwi 17:35
Bogdan:

Dobry wieczór.
Chciałem napisać, że nie jesteś z liceum, przejęzyczyłem się.
Wróćmy do zadania i rozwiążemy je bez stosowania trygonometrii.
12−kąt foremny zbudowany jest z 6 deltoidów o przekątnych długości R, gdzie R to
długość promienia okręgu opisanego na 12−kącie.
R = 5.
| | 1 | |
Pole 12−kąta P = 6 * |
| R2 = 3 * 25 = 75 |
| | 2 | |
| | 1 | |
Przypominam wzór na pole deltoidu o przekątnych d1, d2: P = |
| d1d2. |
| | 2 | |
W naszym zadaniu d
1 = d
2 = R = 5
24 kwi 19:24
anka: bogdan ? , a umiał byś tak ak xpt ? bo on to zrobił tymi kątami 30 60 90 .. , tyle że ja
nie wiem z kąd ta wysokość tyle wynosi ..

( w moim 8 kącie)
24 kwi 19:34
anka: muszę się pochwalić zrobiłam 12 kąta metodą xpt i wyszło

D
24 kwi 20:04
Bogdan:
Można rozwiązywać zadania różnymi sposobami, ale przede wszystkim staramy się
znaleźć rozwiązania najprostsze, najmniej czasochłonne (co jest ważne podczas
sprawdzianów i egzaminów, gdzie musimy się zmieścić w określonym czasie),
z jak najmniejszą liczbą przekształceń i obliczeń (im ich więcej, tym większe
prawdopodobieństwo popełnienia błędu).
Zachęcam do poszukiwania najprostszych rozwiązań zadań. Proste rozwiązania świadczą
o tym, że matematyka w wydaniu szkolnym jest prosta i łatwa.
24 kwi 20:27