:(
Maciej: Funkcja kwadratowa y= f(x) jest rosnąca w przedziale (−∞, −3> i malejąca w przedziale
<−3, +∞). Ponadto funkcja ma jedno miejsce zerowe, a dla argumentu (−7) przyjmuje
wartość (−8). Wyznacz wzór ogólny funkcji f.
24 kwi 17:18
Agata: wierzchłek ma wspolrzedne x=−3, y=0
f(−7)=−8
f(x)=a(x−(−3))2
f(x)=a(x+3)2
−8=a(−4)2
−8=16a
a=−12
f(x)= −12(x+3)2
24 kwi 17:30
@Basia:
Tym jedynym miejscem zerowym musi być xw=−3 (równocześnie odcięta wierzchołka)
No to masz:
f(x) = ax2 + bx + c
f(−3) = a*(−3)2 + b*(−3) + c = 9a − 3b + c
f(−3) = 0
9a − 3b + c=0
−−−−−−−−−−−−−−−−
f(−7) = a*(−7)2 + b*(−7) + c = 49a − 7b + c
f(−7) = −8
49a − 7b + c = −8
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
xw = −b2a
xw = −3
−b2a = −3 /*(−2a)
b = 6a
−−−−−−−−−−−−
rozwiąż układ trzech podkreślonych równań
wylicz a,b,c
podstaw do wzoru y=f(x) = ax2 + bx + c
24 kwi 17:31