Proszę o pomoc
gosiaaa: Błagam o pomoc

!Wyznacz wszystkie wartości parametru α∈(0,2π),dla których równanie
(2xsinα−y−1)
2+(x−2ysinα−1)
6=0 nie ma rozwiązań
24 kwi 22:34
Bogdan:
Kiedy suma dwóch nieujemnych wyrażeń jest równa zero?
24 kwi 22:36
Mickej : suma wartosci podniesionych do parzystej potęgi =0 wtedy i tylko wtedy gdy obie są równe
0 czyli rozwiązujesz taki układ równań
2xsinα−y−1=0
x−2ysinα−1=0 a żeby taki układ równań nie miał rozwiązania to już chyba wiesz co dalej
24 kwi 22:39
gosiaaa: nie wiem jak o zrobić:(proszę o pomoc tepa jestem calkowicie
24 kwi 22:49
gosiaaa: Bogdan jedno wyrazenie jest do potegi drugiej
24 kwi 22:51
gosiaaa: Bogdan pomoz mi proszę ... jedno wyrażenie jest do potegi drugiej,a drugie całe wyrażenie
do potęgi 6
gdy oba wyrażenia są zerami wtedy ich suma równa się zero ...obliczyć tak jak pisze w
zadniu dla jakich wartosci alfa zadanie nie ma rozwiazan!
24 kwi 22:58
Bogdan:
Mickej już podał kontynuację zadania.
Masz układ równań:
1. (2sinα)*x − y = 1
2. x − (2sinα)*y = 1
Kiedy układ równań jest sprzeczny, czyli nie ma rozwiązania?
24 kwi 23:09
gosiaaa: Dziękuję bardzo ......
24 kwi 23:13
Bogdan:
Mam wrażenie, że trzeba to zadanie jednak tu skończyć, choćby po to, by zaprezentować
sposób jego rozwiązania.
Tak więc;
| 2sinα −1 |
W = | | = −4sin
2α + 1 W = 0 <=> 4sin
2α − 1 = 0
| 1 −2sinα|
| 1 −1 |
W
x = | | = −2sinα + 1 W
x ≠ 0 <=> 2sinα − 1 ≠ 0
| 1 −2sinα |
| 2sinα 1 |
W
y = | | = 2sinα − 1 W
y ≠ 0 <=> 2sinα − 1 ≠ 0
| 1 1 |
4sin
2α − 1 = 0 i 2sinα − 1 ≠ 0
| | 1 | | 1 | |
sin2α − |
| = 0 i sinα − |
| ≠ 0 |
| | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(sinα − |
| )(sinα + |
| ) = 0 i sinα − |
| ≠ 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | π | | π | |
sinα = − |
| => sinα = −sin |
| => sinα = sin(− |
| ) |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
| | π | | 7π | |
α = − |
| + k*2π lub α = |
| + k*2π gdzie k € C |
| | 6 | | 6 | |
| | 1 | | 7 | | 11 | |
Jeśli α € (0, 2π) to sinα = − |
| dla α = |
| π lub α = |
| π |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
| | 7 | | 11 | |
Odp.: Układ równań nie ma rozwiązań dla α = |
| π lub α = |
| π. |
| | 6 | | 6 | |
25 kwi 00:10
gosiaaa: Bogdan na Ciebie i na Basię zawsze mogę liczyć,dziękuję Ci z całego serca.
25 kwi 07:09