s
Klaudia: Latwe zadanie pomozcie
Pomoze mi ktos wyliczyc z tego vs ?
24 + 192vs − hvs4 −2h = 24
24 kwi 08:55
tim: To jest jakieś zadanie po przekształceniu?
24 kwi 09:42
xpt: | | 192 | | hvs | |
czy tam między |
| a |
| nie powinno być jakiegoś znaku ? |
| | vs | | 4 | |
Bo jeśli nie to v
s się uprości i będzie można wyznazcyć jedynie h.
24 kwi 09:46
Klaudia: znak oczywiscie jest "+"
24 kwi 09:47
xpt: to w takim razie 24 po lewej i po prawej sie zredukują.
Mnożysz obustronnie razy v
s i powinnaś otrzymać:
| | h | |
192+ |
| vs2−2hvs=0 mnożysz razy 4 |
| | 4 | |
hv
s2 −
8hv
s + 384=0
Liczysz deltę. Na niebiesko masz zaznaczone "a" na zielono − "b" a na czerwono "c"
Otrzymasz równanie, nie ukrywam, że będzie w dość mało przyjemnej formie, ale dasz radę
;
)
24 kwi 09:59