:(
Efka: Wyznacz równanie symetralnej odcinka o końcach A (−2,−3) i B (10,3).
24 kwi 21:10
radek: wpierw musisz odnalezc rownanie prostej przechodzacej przez punkty A i B (korzystasz ze
wzoru)
a pozniej znajdujesz prosta prostopadla do niej w punkcie srodkowym odcinka AB
24 kwi 21:14
Efka: Ahaaa....a prostszym językiem
24 kwi 21:16
24 kwi 21:21
24 kwi 21:27
radek: wzor na punkt srodkowy to [(xa + xb) / 2 , (ya + yb) / 2]
24 kwi 21:28
radek: prosta prostopadla ma podobny wzor do prostej przechodzacej przez punkty AB
jezeli prosta przechodzaca przez AB ma rownanie y=ax + b
to prosta prostopadla ma rownanie y= −{1}{a} + b1
24 kwi 21:32
radek: prosta prostopadla ma podobny wzor do prostej przechodzacej przez punkty AB
jezeli prosta przechodzaca przez AB ma rownanie y=ax + b
to prosta prostopadla ma rownanie y= −(1/a) + b1
b
1 liczymy podstawiajac wspolzedne punktu srodkowego
24 kwi 21:33