Prosze o pomoc
Agnieszka: zbadaj monotoniczność ciągu an=3n+1
24 kwi 20:13
xpt: Musisz obliczyć
an −
an−1, jeżeli wynik jest większy od zera to ciąg jest
roznący, jeżeli mniejszy od zera to ciąg jest malejący.
| | 3 | | 3 | |
Czyli liczysz |
| − |
| |
| | n+1 | | n−1+1 | |
24 kwi 20:20
Eta:
zbadaj róznicę:
a
n +1 − a
n
jeżeli ta róznica > 0 −− to ciąg rosnący
jeżeli <0 −− to c. malejący
jezeli = 0 −−− to c. stały
zatem:
| | 3 | | 3 | |
an+1 − an = |
| − |
|
|
| | n+2 | | n +1 | |
| | 3(n+1) − 3(n+2) | |
= |
|
|
| | (n+2)(n+1) | |
| | 3n +3 − 3n − 6) | |
= |
|
|
| | (n+2)(n+1) | |
więc mianownik jest zawsze dodatni bo n€N
licznik jest <0 bo − 3<0
więc różnica jest <0 −−− czyli ciag jest malejący
24 kwi 20:22
xpt: Eta: nie potrzebnie się męczyłaś, mogłaś zamiast an+1−an zrobić an−an−1 i by
było łatwiej do wspólnego mianownika sprowadzić ;)
24 kwi 20:26
Agnieszka: dziekuje za pomoc serdecznie
24 kwi 20:39
Eta: Każdy robi wedle uznania

24 kwi 20:41