Zad.
W trójkącie równoramiennym ABC, w którym IACI=IBCI i IABI= 10 poprowadzono dwusieczną
kąta BAC, przecinającą bok BC w punkcie D. Wówczas okazało się,że IADI=IABI=ICDI.
a) Wyznacz miary kątów trójkąta ABC
b) Oblicz długość ramienia AC.
Już pomagam.
Te zadania są dziwne
szczególnie dla humanistów
|AC| = |BC| więc kąty |BAC| oraz |ABC| są równe (pomarańczowy kolor
α ).
|AD| = |AB| więc bok |AD| = 10 i kąty |ADB| oraz |DBA| są równe (również α)
| 1 | ||
Także |AD| = |DC| = 10, więc i kąty |CAD| oraz |DCA| są równe ( | α) | |
| 2 |
| 1 | ||
Wracamy do trójkąta |ABC|. Składa się on z kątów |ACB| = | α, |CAB| = α oraz |CBA| = | |
| 2 |
AC policzysz prowadząc zieloną wysokość i korzystając z cosinusa kąta |CAB|, gdyż |AH| =
5
tylko w innych formach