pole ośmiokąta
anka : Jakie pole ma ośmiokąt foremny o promieniu długości 6 cm
24 kwi 16:45
xpt: Z tego co mi wiadomo, to ośmiokąty nie mają promieni.
Może ośmiokąt jest wpisany/opisany na okręgu o tym promieniu ?
24 kwi 16:56
sysia : wpisany w okrąg

o jejku chyba głodna jestem
24 kwi 16:59
xpt: mam pytanie − mieliście takie pojęcia jak wycinek koła / odcinek koła?
Chodzi o takie coś jak w zadaniu
474 ?
24 kwi 17:06
xpt: nie "w zadaniu" tylko "na stronie"
24 kwi 17:06
xpt:

Podzieliłem 8kąt na 8 trójkątów.
| | 360o | |
Ten różowy kąt ma miarę |
| = 45o. |
| | 8 | |
teraz zajmijmy sie tym "niebieskim" trójkątem
Ten kąt po lewej z "otwartym kółkiem" (zwanym potocznie okręgiem) ma miarę 45
o.Rysujemy
wysokość tego trójkąta (ta niebieska linia) która jest pod kątem prostym (zamalowane
kółko) do promienia.
Powstał nam mniejszy trójkat (zaznaczyłem go na kolejnym "kawałku" kolorem zielonym.
Suma miar wszystkich katów w trójkącie ma 180
o więc 180−(45+90)=45
Więc ten 3ci kąt (w wielonym trójkącie) ma miarę 45
o.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to
pytaj 
Przechodzimy do brazowego/pomarańczowego trójkąta
| | 1 | |
Więc wzór na pole małego trójkąta wynosi |
| a*h |
| | 2 | |
gdzie a to linia ciągła (o długości promienia) a h to ta przerywana linia.
Pole całej figury to 8 pól takiego "małego" trójkąta.
Wszystko jasne ? Bo chyba nie napisałem wszystkiego krok po kroku, więc masz prawo gdzieś
się zgubić ;
).
24 kwi 17:23
xpt: To "Jeśli czegoś nie rozumiesz to pytaj

" miało być na końcu

Obyło się bez wykorzystywania wiadomości ze strony
474 ;
P
24 kwi 17:25
agatka05050: 6=hpierwiastow z 2 h=3pierwiastow z 2
P= 8*1/2*6*3pierwiastow z 2
P=72pierwiastow z 2
24 kwi 17:27
anka: o co chodzi agatce ?
bo nie wiem zabardzo ?
24 kwi 17:38
anka: xpt .. fajnie to wyjaśniłeś ale ja jestm chyba kompletnie ciemna masa
24 kwi 17:40
anka:

ahaaaa jezu już wiem

DDD dziękii

*
chodzi o to że
24 kwi 17:45
xpt: Gdzie się zgubiłaś?
To nie jest takie trudne, tylko z tym przeskakiwaniem między trójkatami może się
pomieszać ;)
Ja bedę za kilka chwil z powrotem, w tym czasie możesz napisać kilka pytań (no, chyba, ze
tim mnei ubiegnie z udzielaniem odpowiedzi).
To zadanie zrobimy razem a to z dwunastokątem spróbujesz sama, bo na tej samej zasadzie
się to liczy.
24 kwi 17:47
anka: gdzie a to linia ciągła (o długości promienia) a h to ta przerywana linia
chodzi mi o to że nie wiem ile ma wysokość ...
tak to już wszysto wiem
24 kwi 18:00
anka: bo nie wie poprostu czemu h wynosi 3√2
24 kwi 18:09
anka:

czerwony to h czyli wysokość ... KTÓRA NIE WIEM ILE WYNOSI
pomarańczowym oznaczyłam kąty
zilonym te ''jednostki'' z tego twierdzenia powiedzmy .. ( kąty 45 45 90)
chyba teraz będziesz wiedział dokładnie o co mi chodzi
24 kwi 18:29
xpt:

To jest trójkąt, który jest połową kwadratu.
Czerwona linia to przekątna.
Wzór na przekątną kwadratu wynosi d=a
√2
można go wyprowadzić z tw pitagorasa
d=
√a2+a2=
√2*a2=
√2*
√a2=
√a2*
√2=a*
√2
gdzie a to bok kwadratu.
24 kwi 20:11
anka: czekaj , może to zaraz rozwiąże ..
24 kwi 20:14
anka: mam rozwiązanie !
24 kwi 20:17
anka: bardzo ale to bardzo dziękuje Ci za pomoc

*
24 kwi 20:17
xpt: Nie ma za co, jak zauważyłem − z tym drugim tez sobie poradziłaś, więc mam nadzieję, ze
nie będziesz się czuła zaskoczona na kartkówce

(a spróbuj tylko dostać coś poniżej 4ki !

)
24 kwi 20:23
anka: już się boje , dostane lanie od xpt
24 kwi 20:30