wyznacz wartosci wyrazenia
MARCUS:

Wyznacz największą i najmniejszą wartość wyrażenia
2x–3y, jeżeli (x,y) jest punktem należącym do prostokątnego trójkąta zamieszczonego na
rysunku.
24 kwi 09:32
werka: najwieksza wartosc dla x=4 i y=0 czyli 8
a najmniejsza dla x=0 i y=0 czyli 0
24 kwi 10:05
tim: Nie zgodzę się z najmniejsza
x = 0, y = 4 −12
24 kwi 10:08
MARCUS: a jak to robicie? nie rozumiem. czy mozecie wytlumaczyc mi? dzieki
24 kwi 10:42
tim: Pomyśl logicznie kiedy
2x
−3y ma największą martość
Wtedy kiedy x jest największy, a y najmniejszy

[Gdyż x jest dodoawany, a y
odejmowany]
24 kwi 10:45
Bogdan:
Dzień dobry.
Prosta przedstawiona na rysunku i przechodząca przez punkty (0, 4) i (4, 0)
ma równanie y = −x + 4.
Szukamy zmax oraz zmin, gdzie z = 2x − 3y,
z = 2x −3(−x + 4) => z(x) = 5x − 12 dla x € <0, 4>.
Funkcja z(x) jest funkcją liniową rosnącą, więc
zmin = z(0) = −12
zmax = 20 − 12 = 8
24 kwi 10:55
tim: Bogdan, a nie bierzesz pod uwagę odcinków (0,0) (4,0) oraz (0,0)(0,4)
24 kwi 10:57
MARCUS: tim, to kto ma racje Ty czy Bogdan?
24 kwi 15:24
tim: Wychodzi to samo

, więc obydwoje, ale Bogdan to udowodnił
24 kwi 15:27