jokero: 1. znajdź wszystkie pary liczb naturalnych spełniających równanie x2 - y2 = 18 2. wykaż, że jeśli dwie liczby naturalne przy dzieleniu przez 5 mają równe reszty, to
UnBeso: Dany jest wielomian W9x)=(x-2)(x2-2mx+1-m2), gdzie m nalezy do R a)Dla jakich wart. parametru m, wielomian ma 3 rozne pierwiastki?
Rafał: hEJKA.. mam problem z tymi zadaniami a)
Ania dla Mickejaa! : Jakie liczby x spełniają równanie? a) |x-3|=x+3
Magdalena: Ile jest 10*10? 100 czy 1000?
Ania: Jakie liczby x spełniają równanie? a) |x-3|=x+3
jokero: 1. wylaż, że liczba a jest naturalna, jeśli a= √6-4√2 + √3-2√2
jokero: wykaż, że liczba a jest naturalna, jeśli a= √6-4√2 + √3-2√2
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa: oblicz resztę z dzilenia 524853 przez 43
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa: która obniżka ceny jest większa: o 36%, czy dwa razy po 18%? ile powinna wynosić druga obniżka(tzn. 2 razy po tyle samo procent), aby w wyniku pierwszej i drugiej obniżki ceny
Rafał: rozwiąż równania z parametrem a (a należy do R) Rafał:
Ania: Uprość wyrażenie dla x<0
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa: wykaż, że suma sześcianów trzech kolejnych liczb naturalnych parzystych jest podzielna przez 24
ilka: Metalowy zbiornik w ksztalcie walca o wymiarach 10m ,12m pomalowano z zewnatrz farba olejna. Ile puszek farby o pojemnosci 3 litrow zuzyto, jesli 1 litr wystarcza na
Ania: Uprość wyrażenie dla x<0 (Proszę o uzasadnienie, gołe odpowiedzi znam z klucza do zadań.) a)√x2+x
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa: rozwiąż równanie |3x+6| / (3x+6) - 5 = -5|x-2| / (2-x) +1
Kasiek: W trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych długości 4 i 6 wpisano kwadrat tak, że dwa jego boki zawierają się w przyprostokątnych. Znajdź długość boku tego kwadratu.
iza: wiedząc że log 20=a i log 15=b oblicz log 360 3 3 2
Radziu0890: an = (-1)2n+1n, n= 100
Arek: Wyznacz wszystkie wartości x∈<0; 2π> tak aby liczby [ sin x , 1/2 sin 3x , sin 2x ] były trzema początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Dla najmniejszej dodatniej liczby x
k.: zadanie z kątami. proszę o pomoc. na dole jest rysunek. trzeba obliczyc alfa. i te odcinki wychodzą ze środka okręgu.
pablo: Wyrażenia x2 + 4y + 5x , 3x + 2y +1 , x + y w podanej kolejności są trzema kolejnymi wyrazami pewnego ciągu arytmetycznego. Wyznacz wszystkie rzeczywiste wartości x, dla
Justyśka0809: Zbadaj czy ciąg jest arytmetyczny: a) an= 7n+9
Justyśka0809: 1. Zbadaj monotoniczność ciągu: a) An= 2n+3/3n+2
Sońka: 1. Które z poniższych zdań jest prawdziwe? a) f(x)= 0,5 jest funkcją liniową;
wrrrrrrrrr: 1. Wyznacz współczynniki b i c funkcji kwadratowej f(x)=x2+bx+c wiedząc że jej wykres jest symetryczny względem x=-3 oraz ze f(-6)=-1
johny125: Siema Mam takie zadanie , niby proste ale wyniki znowu nie wychodzą .
adams: Zadanka testowe, proszę o prawidłowe odpowiedzi i może uzasadnienie
Justyna: rozwiąż nierówność cos1/2x >-1/2 z góry dzięki
adams: Grupa kolarzy znajduje się w odległości 140 km od mety, do której zbliża się ze stałą prędkością 35 km/h. Odległość d kolarzy od mety [km] w zależności od czasu jazdy t [h]
Paula: Proszęę o obliczenie Pole powierzchni całkowitej pewnego graniastosłupa prostego jest równe 120 cm
kaczy: Firma chce kupić 20 fartuchów roboczych za kwotę nie większą niż 2500 zł. Zamierza kupić fartuchy nylonowe w cenie 38 zł oraz brezentowe w cenie 150 zł. Jaką największą liczbę
Gangstera: Kierowca ustalił, że drogę długości 208 km może przejechać z pewną stałą prędkością V [km : h], w czasie t [h]. Gdyby zaś jechał z prędkością o 13 km/h większą, wówczas trasę tę
Natalia: W prostokątnym układzie współrzędnych wyznacz zbiór: A= { (x,y): x ∈R i y ∈R i xy <2}.
Natalia: Wiadomo, że dla różnych od zera liczb a i b zachodzi związek:
Monika: proszę o obliczenie . Podstawą graniastosłupa prostego o wysokości 12 cm jest równoległobok o bokach długości
ins: jak obliczyć najmniejszą wart. funkcji 5-m/ [(m+1/2)2] ?
kamil: bardzo pilne zadanie: Sześcian przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy. Płaszczyzna ta
pablo: Oblicz a30 ciągu (an) jeśli a1 = 2 , an+1 = an + 4n + 5 Robiłem to tak, że : a2 = 2 + 4 + 5 = 11 a3 = 11 + 8 + 5 = 24, mógłbym tak robić do
Dagna :): c) podaj medianę ocen ze sprawdzianu
Ola: Zapisując wyrażenie 33√3 * 9 * √27 * 6√81 w postaci potęgi liczby 3,otrzymamy:
kamil: Witam, potrzebuję siatkę graniastosłupa pochyłego o podstawie trójkąta rówbnobocznego. Bardzo prosze
Rafał: Hejka mógłby ktoś mi pomóc
Adam: dobrze to zrobiłem? 1 2+ √3 2+ √3
Zenuś: Proszę o pomoc.!
patrycja: wyznacz rownanie prostej rownoleglej do prostej:a) y=1.5x-2 i przechodzacej przez punkt P=(2.-3)
Kaśka: funkcje kwadratowe.... pomocy ! wykres funkcji kwadratowej f(x)=ax2 + bx + c jest symetryczny względem prostej x+1=0,
pierr: Proszę o pomoc Wykaż, że równanie ||||x-1|+1|+1|+1|=3 ma tylko jedno rozwiązanie
Łukasz: Na parkingu stały samochody i motocykle. Każdy samochód miał 5 kół, a motocykl 2 koła. Wszystkich kół było 40. Ile pojazdów każdego rodzaju stało na parkingu?
hUMANIStKA:): Plssssssssssssssssssss! Jak obliczyć 3√1,26? Wiem, że to = 1,08! Ale jak!? Próbowałam rozkminić 1,261/3 ale nie daje rady! Proszę rozpiszcie to! Dzięki z góry za pomoc!
Łukasz: Obwód prostokąta jest równy 80cm. Jeżeli jeden bok zwiększymy o 25% a drugi zmniejszymy o 6 cm, to obwód się nie zmieni. Oblicz pole tego prostokąta.
Łukasz: Rafał wpłacił 300 zł do banku. Oprocentowanie w stosunku rocznym wynosi 12%. Ile pieniędzy wraz z odsetkami będzie miał po 9 miesiącach zakładając że oprocentowanie nie
Łukasz: Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty A=(3,-3) i B=(-3,1).
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa: porównaj liczby x=1020, y=9010
Agnieszka: Pole powierzchni całkowitej pewnego graniastosłupa jest równe 120 dm2 i jest 4 razy większe od jego pola powierzchni bocznej.Jakie pole ma podstawa tego graniastosłupa
Ania: a)
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa: pomoże mi ktoś to udowodnić: wykaż, żę liczby a i b są równe, jeśli a= 3√903√√2-3√116 , b=3√2 -2
Wredny: Usuń niwymierność z mianownika.
Patryk: Dla dowolnych zbiorów A,B sformułuj wszystkie warunki równoważne do A⊂B i jeden udowodnij.
Miś: Prosze o pomoc w rozwiązaniu tego zadania musze rozwiązać jeszcze kilka podobnych wiec chciałbym to zrozumieć..
koszka: Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym, a objętość stożka jest równa 9 pi pierwaistk. z 3.Oblicz promień podstawy stożka.
matjab9: cos4α + sin4α = 1 - 2cos2α * sin2α
Myron: nie mam pojęcia jak narysować wykres funkcji zadanej wzorem |sin2x|
Marcin: link do zadania: http://fotoo.pl/zdjecia/files/2009-02/14d827c2.jpg
katryn: Pole przekroju osiowego stożka jest trójkątem równobocznym o boku równym 8 cm.Oblicz pole powierzchni bocznej stożka.
Ola: 1. Aby równość była prawdziwą, w puste miejsce należy wpisać: 6
mark: Bardzo proszę o pomoc i pokazanie krok po kroku jak rozwiązac te przykłady Znajdź pięć początkowych wyrazów ciagu geometrycznego , jeśli:
ins: Ojciec i syn pracując razem wykonaliby pewną pracę w ciągu 12 dni. Ponieważ jednak po ośmiu dniach wspólnej pracy syn zachorował, ojciec pracując sam potrzebował jeszcze
Maź: Darek jest operatorem światła na pokazach łyżwiarskich. Zauważył, że światło reflektora pada na lód, po czym odbija się na wysokości 3m na przeciwległą ścianę. Oszacował, że