c. geomeryczny
Adam: dobrze to zrobiłem?
1 2+ √3 2+ √3
spr czy liczby --- , -------- , --------
4 2 2- √3
w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny.
2+ √3
---------
2
no i ja zrobiłem q= ----------------------
1
----
4
i to mi wyszło q=4 + 2√3
i uzywajac tego q i a1 obliczyłem a3 = 7
wiec odp. ze nie tworzą w podanej kolejności ciagu geom...
to jet ok?
22 lut 13:06
Mickej: nie no nie wiem stary

mam nadzieje że sie nie urazisz jak tak bede mówił

ciąg geometryczny najprościej sprawdzić w taki sposóp
b
2=ac gdzie
a - pierwszy wyraz ciągu
b-drugi
c-trzeci
22 lut 13:10
Adam: no tak, ale jak ma sie a
1 i a
2 to mozna obliczyc iloczyn i potem go wykorzystując
obliczyc a
3, i tu to obliczone a
3 nie jest równe temu które jest podane w zadaniu,
wiec ten ciag nie jest geometryczny... dobrze mysle?
a z tym twoim spodobem szczerze mówiąc jeszcze sie nie spotkałem...
22 lut 13:26
Eta:
Adam zapamiętaj to co podał Mickej!
b2 = a*c to srednia geometryczna wyrazów sąsiednich!
często korzysta się z tej równości dla ciągu geometrycznego!
Pozdrawiam!
22 lut 13:42