proporcjonalność odwrotna
ins: Ojciec i syn pracując razem wykonaliby pewną pracę w ciągu 12 dni. Ponieważ jednak po
ośmiu dniach wspólnej pracy syn zachorował, ojciec pracując sam potrzebował jeszcze
pięciu dni do ukończenia pracy. W ciągu ilu dni każdy z nich, pracując sam, mógłby
wykonywać tę pracę?
Proszę o pomoc.
22 lut 00:28
tim: Rozwiązuje.
22 lut 09:47
tim: o - praca wykonana przez ojca w ciągu dnia
s - praca wykonana przez syna w ciągu dnia
układ równań:
I. { 12o + 12s = 1 ← 12 dni pracy ojca i syna da całą jedną pracę
II. { 8o + 8s + 5o = 1 ← 8 dni pracy ojca i syna i 5 dni pracy ojca da całą jedną
pracę
rozwiązujemy dowolną metodą, ta dla mnie jest najprostsza: [można inną]
12o + 12s = 13o + 8s ← przyrównujemy dwa układy równań, po skróceniu:
4s = o ← wynik podstawiamy, do któregoś z równań
I. 12 (4s) + 12s = 1
48s + 12s = 1
60s = 1 ← Syn wykonałby sam pracę w ciągu 60 dni.
60s = 1
/ 5 ← skoro syn wykonałby pracę w ciągu 60 dni, to ile pracy w dni 12?
12s = 1/5
podstawiamy do równania:
I. 12o + 1/5 = 1
12o = 4/5
/ * 5/4
15o = 1 ← Tata wykonałby sam pracę w ciągu 15 dni.
Odp. Tata pracując sam wykonałby pracę w ciągu 15 dni, a syn w ciągu 60 dni.
spr.
I. { 12/15 + 12/60 = 1
II. { 13/15 + 8/60 = 1
I. { 4/5 + 1/5 = 1
II. { 13/15 + 2/15 = 1
Pozdrawiam
22 lut 10:00
ins: Dziękuję !
22 lut 12:00
tim: No problemo.
22 lut 12:18
ol: ale to zadanie jest w zbiorze zadań Pazdro z działu równania wymierne, więc nie powinno być
dwóch zmiennych x i y... trzeba rozwiązać inną metodą!
29 wrz 16:53
pigor: ... nie widzę tu równania o jednej niewiadomej, ale np. tak :
niech
x,y=? − czas samodzielnej pracy ojca lub syna odpowiednio,
to z warunków zadania:
8* (1x+1y)= 8* 112 i 5* 1x= 4* 112 ⇔
⇔
5x=
412 i
1y=
112−
1x ⇔
⇔
5x=
13 i
1y=
112−
1x ⇔
⇔
1x=
115 i
1y=
112−
115 ⇔
x=15 i
1y=
560−
460 ⇒
⇒
1y=
160 ⇒
y=60 , a więc
15h, 60h − szukana
liczba
godzin samodzielnej pracy przez ojca lub syna odpowiednio . ...
29 wrz 17:44
Mila:
Sposób dla szóstoklasisty.
| | 1 | |
W ciągu 1 dnia wspólnej wykonano |
| pewnej pracy |
| | 12 | |
| | 8 | |
W ciągu 8 dni wspólnej pracy wykonano |
| pewnej pracy |
| | 12 | |
| 1 | |
| pracy wykonał ojciec w ciągu 5 dni, to całą pracę wykonałby w ciągu 15 dni |
| 3 | |
| | 1 | |
W ciągu 1 dnia ojciec wykonywał |
| pracy |
| | 15 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| = |
| taką część pracy wykonywał syn w ciągu 1 dnia, to całą |
| 12 | | 15 | | 60 | |
pracę wykonałby sam w ciągu 60 dni.
Odp. Ojciec pracując sam wykonałby pracę w ciągu 15 dni, a syn w ciągu 60 dni.
29 wrz 20:36