pomocy
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa: która obniżka ceny jest większa: o 36%, czy dwa razy po 18%? ile powinna wynosić druga
obniżka(tzn. 2 razy po tyle samo procent), aby w wyniku pierwszej i drugiej obniżki ceny
końcowe były jednakowe

?
Basia:
o 36% (bo drugie 18% jest od niższej już ceny)
można to policzyć
x - cena poczatkowa
obniżka o 36% to
o1=0,36x
1 obniżka o 18% to 0,18x
nowa cena x-0,18x = 0,82x
2 obniżka 0 18% 0d 0,82x to 0,18*0,82x
czyli
o2=0,18x+0,18*0,82x
policz to na kalkulatorze i zobaczysz, że o
1>o
2
1 obniżka p% = (px)/100
nowa cena: x - (px)/100 = (100x - px)/100 = x(100-p)/100
2 o bniżka p% od x(100-p)/100 wynosi px(100-p)/10000
cała obniżka:
(px)/100 + px(100-p)/10000 =
100px + px(100-p)
--------------------------
10000
i to się ma równać 0,36x
px[ 100 + 100 - p]
--------------------------- = 0,36x
100000
dzielimy przez x (można bo x>0 jako cena) i mnożymy przez 10000
p(200-p) = 3600
-p
2 + 200p - 3600 =0 /*(-1)
p
2 - 200p + 3600 =0
Δ = 40000 - 14400 = 15600 = 2*7800 = 2*2*3900 = 2*2*2*1950 =
2*2*2*2*975 =2
4*5*195 = 2
4*5*5*39= 4
2*5
2*3*13
√Δ = 20
√39
i pierwiastki będą niewymierne
moim zdaniem chodzi nie o 2 razy po tyle samo procent, ale o 18% i takie dobranie
drugiego p% oby te dwie obniżki sumowały się do 36%
a to byłoby tak:
o
1 = 0,36x
o
21 = 0,18x
nowa cena x-0,18x = 0,82x
o
22 = 0,82*px/100
0,18x + 0,82px/100 = 0,36x
0,82px/100 = 0,18x /*100
0,82px = 18x /:x
0,82p = 18
p = 1800/82 = 900/41
wylicz na kalkulatorze albo wykonaj dzielenie