Ciągi
Justyśka0809: Zbadaj czy ciąg jest arytmetyczny:
a) an= 7n+9
b) an= 2n+5
3. Wyznacz pierwszy wyraz oraz różnicę ciągu arytmetycznego jeżeli:
a) a2+a5=7 a3+a8=11
b) a4=6 a5=20
4. Zbadaj czy ciąg jest ciągiem geometrycznym jeżeli:
a) an=5* 3n
b) an=4n-1
5. Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego jeżeli:
a) a2=6 a3=18
b) a3= 9 a5=81
22 lut 15:46
Eta:
więc dla a)
Wypisz kilka poczatkowych wyrazów tego ciągu!
dla n= 1 a1 = 7*1 +9 = 16
n=2 a2 = 7*2 + 9 = 23
n= 3 a3 = 7*3 +9 = 30
wystarcz mieć trzy kolejne wyrazy ,by wykazać
jakim jest ciągiem zadany ciąg:
23 - 16= 7 30 - 23 = 7 więc r= 7
czyli jest to ciąg arytm. gdzie r= 7 i a1 = 16
podobnie w b)
c) w ciagu arytm. a2 = a1 +r a5= a1 + 4r
a3 = a1 +2r a8 = a1 +7r
podstaw i rozwiąz układ równań z a 1 i r
podobnie drugi przykład.
W zad 4/ i 5/ podobnie tylko dla ciągu geom.
czyli iloraz q = a2/a1 = a3/ a2
oraz an = a1 * qn-1
czyli w b)
podstaw za; a3 = a1 *q2 a5 = a1 *q4
rozwiążz też układ tym razem z a1 i q i tyle!
22 lut 15:56
Justyśka0809: a w b) będzie 1. Zbadaj monotoniczność ciągu:
a1=7? a r ile?
22 lut 16:05
Justyśka0809: Dziękuje bardzo, bardzo się przydały podpowiedzi, zrobiłam wszystko dobrze. Tylko to 1 a)
nadal nie wiem ile r będzie wynosiło
22 lut 18:44
Justyśka0809: Już wiem i to
22 lut 18:57
Eta:
I tak trzymaj!
22 lut 19:06