Jakie liczby x spełniają równanie?
Ania dla Mickejaa! : Jakie liczby x spełniają równanie?
a) |x-3|=x+3
b)|3x-6|=6-3x
c)|x+√2|=-x-√2
d)√(x-2)2=x-2
22 lut 21:17
Mickej: są 2 sposoby

pierwszy który ja polecam tym którzy słabo umieją wartość bezwzględną to rozpisać sobie z
definicji
{x-3 dla x≥3
|x-3| {
{-x+3 dla x<3
i w przedziale (-
∞;3) wygląda to tak
-x+3=x+3
-2x=0
x=0 0 należy do przedziału więc mamy rozwiązanie

przedział <3;
∞)
x-3=x+3
0=6 wiec sprzeczność w tym przedziale nie ma rozwiązania

spróbuj następne sama
22 lut 21:24
Mickej: a ten szybszy sposób to taki że
x-3=x+3 lub x-3=-(x+3) z definicji takiej innej ze wartoć równa sie plus lub
minus to co jest za znakiem równa sie
22 lut 21:27
Magdalena: nie dosc, ze zawracam Ci pupe, to jeszcze robie byki. a wygladac ma tak:
a) |x-3|=x-3
d) tez zle przepisalam, ale to juz niewazne. Dziekuje!
22 lut 21:28
jasiu: Mickej jesteś idiotą

to się robi inaczej
16 paź 21:41
gowno: gowno
5 gru 19:18