proszę o pomoc
jokero: wykaż, że liczba a jest naturalna, jeśli a= √6-4√2 + √3-2√2
22 lut 20:49
Mickej: hmmmm
w pierwszym nawiasie widzę wzór skróconego mnożenia
(2-√2)2 a drugi też (1-√2)2
22 lut 20:54
Mickej: dasz rade dalej

?
22 lut 20:54
Eta: Nie da rady , bo znaki źle napisane

Przy tak podanej treści , liczba a nie będzie naturalną
22 lut 21:48
Mickej: będzie

|1-
√2|=-1+
√2 czyż nie

?
22 lut 21:53
Eta: Mickej!
Od kiedy to liczba: - 1 +
√2 ------- jes naturalną

ja takiej naturalnej nie znam



!
22 lut 21:56
Mickej: czekaj
√(2-√2)2+
√(1-√2)2)=|2-
√2|+|1-
√2|=2-1-
√2+
√2=1 czyż nie



?
22 lut 22:00
22 lut 22:02