Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym, a objętość stożka jest równa 9 pi pierwaistk. z
koszka: Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym, a objętość stożka jest równa 9 pi
pierwaistk. z 3.Oblicz promień podstawy stożka.
Do produkcji lodów "rożków" potrzebne są wafle w kształcie stożka o tworzącej 12cm i
srednicy podstawy 6cm. Ile potrzeba dm szesc. masy lodowej do wypełnienia 100 takich
rożków? Wynik podaj z dokładnością do 0,1 cm szesc.
22 lut 10:45
Mickej: powiem ci co musisz wiedzieć i dasz sobie sam/a rady

skoro trójkąt równoboczny jest
przekrojem to tak

a-krawędź ostrosłupa

h- wysokość
r-promień
z takiego bajeru ze wysokość trójkąta równobocznego wyraża się tak wiemy że
a
√3
h=----------
2
a
r=-------
2
v=1/32πrh
masz podaną objętość pod r i h podstawiasz to co napisałem wyliczasz a następnie do r
podstawiasz a takie jakie ci wyjdzie i juz wyliczone
22 lut 12:52