Kula
Marcin: link do zadania: http://fotoo.pl/zdjecia/files/2009-02/14d827c2.jpg
bez rysunku ciężko byłoby to wytłumaczyć
22 lut 09:22
Sylw: Prowadzisz sobie odcinek SO i oznaczasz x.
Żeby lepiej wszystko zauważyć poprowadź jeszcze odcinek SA
Teraz już tylko musisz zauważyć że prowadząc średnicę tego pionowego okręgu, przecina ona
dokładnie w połowie odcinek AB (będzie to punkt K), który nota bene jest podstawą
trójkąta równobocznego ABS (bo AS= BS= r)
Teraz nie pozostaje nic innego jak zastosować tw. Pitagorasa dla trójkąta ASO ( widzisz
że AO to przeciwprostokątna , bo SO jest prostopadły do płaszczyzny poziomego okręgu?)
R2 = x2 + r2
Szukamy jeszcze drugiego trójkąta prostokątnego i mamy trójkąt BSK ( gdzie K jest punktem
będącym środkiem AB)
r2=52 + x2
rozwiązujesz układ równań pod R2 podstawiając 313.
313=x2 + r2
313= x2 + 25 + x2
288= 2 x2
x=12
r2= 25 + 144
r= √179 (w przybliżeniu 13)
22 lut 13:40