...
Dagna :): c) podaj medianę ocen ze sprawdzianu
ocena l.os które otrzymały daną ocenę
6 1
5 4
4 6
3 8
2 4
1 2
jak sie oblicza i wogóle co to jest ta mediana? prosze o wytłumacznie
22 lut 14:03
22 lut 14:07
tim: coś nie wyszło
1027 ← tutaj
22 lut 14:09
tim: układasz wyniki:
1,1,2,2,2,2,3,3,3,3,3,3,
3,3,4,4,4,4,4,4,5,5,5,5,6
12 ocen mediana 12 ocen
środkowy wynik po ułożeniu to 3
22 lut 14:10
Dagna :): a i jeszcze średnia ocen ze sprawdzianu...
i nie jestem pewna czy dobrze to zrobiłam....
1*2+ 2*4+ 3*8+ 4*6+ 5*4+ 6*1 84
--------------------------------------- = ------ = 14
6 6
dobrze?
22 lut 14:11
tim: nie, nie dobrze

średnia ocen to
suma ocen - 84 przez ich ilość - tutaj 25, więc
84/25 = 3,36
1026 <-- poczytaj
22 lut 14:14
tim: średnia nie może być wyższa, niż największa ocena ^^
22 lut 14:14
tim: Podobne zadanie masz tu:
755
22 lut 14:17
Dagna :): dzieki

a powiedz mi jeszcze tylko czy ta mediana w moim zad. jest rowna 3,5 tak?
22 lut 14:18
tim: a dlaczego ma być 3,5?
środkowy wynik (inaczej mediana) to 3, bo jest po środku ułożonych ocen
22 lut 14:20
Dagna :): no ale jest parzysta liczba ocen... wiec chyba nie ma środkowej...?
kurcze wogole nie rozumiem tej mediany
22 lut 14:24
tim: Ile jest ocen? Policz sobie.
1+4+6+8+4+2 = 25 [jest nieparzysta].
22 lut 14:27
Dagna :): a w ten sposób ... dzieki
22 lut 14:30