1,2
Ola: 1. Aby równość była prawdziwą, w puste miejsce należy wpisać:
6
---------- + ____ = 9
√7 + 3
A.
√7 + 3 B. 3
√7 C. 6
√7 D.
√7 - 3
2. Zapisując wyrażenie
3√3 * 9 *
√27 *
6√81 w postaci potęgi liczby 3,
otrzymamy:
----------------------------
81 *
√1/3 *
4√9
A. 3
-5/6 B. 3
-1/2 C. 3
1/2 D. 3
-2/3
Liczę i nic, ktoś wie jak zrobić
tim: 1.
6
---------- + ____ = 9 ← korzystamy z:
1134 i usuwamy
pierwiastek
√7 + 3
6
√7-3
---------- * -------- + ____ = 9
√7 + 3
√7-3
6
√7 - 18
---------------- + __________ = 9
7 - 9
6
√7 - 18
----------------- + ___________ = 9
- 2
-3
√7 + 9 + _______ = 9
-3
√7 + _______ = 0
________ = 3
√7
Odp: B: Sprawdzenie wykonaj sama.