Jakie jest pole podstawy tego graniastosłupa ?
Paula: Proszęę o obliczenie
Pole powierzchni całkowitej pewnego graniastosłupa prostego jest równe 120 cm
kwadratowych. Wysokośc graniastosłupa wynosi 5 cm a obwód podstawy jest równy 20 cm.
Jakie jest pole podstawy tego graniastosłupa ?
22 lut 14:58
kaz: P pow. boczn.=20*5=100
2 Pp=120-100=20→Pp=10
22 lut 15:17
Eta:
a --- dług. podstawy
b ---- szer. podstawy.
2a + 2b = 20 to a+ b = 10
Pc = 2Pp + Pb Pb = 2a*h +2b*h
Pp = a*b Pb = 5a + 5b= 5( a+b) = 5* 10 = 50 cm2
to
2Pp = Pc - Pb to 2Pp = 120 - 50 = 70 cm2
to Pp = 35 cm2
22 lut 15:17
Eta:
Poprawka! ( nie doczytałam

,że w podstawie nie jest prostokąt!
Czyli rozwiazanie "kaz" jest poprawne ! ( sorry)
wniosek: trzeba dobrze czytać treść zadania!
22 lut 15:29
Paula: Dzięęki
22 lut 16:27