pomoże ktoś
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa: pomoże mi ktoś to udowodnić:
wykaż, żę liczby a i b są równe, jeśli a= 3√903√√2-3√116 , b=3√2 -2
22 lut 11:48
Mickej: to a na pewno tak wygląda
22 lut 11:54
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa: tak to jesst pierwiastek trzeciego stopnia z 90√2-116 to z całości jest pierwiastek
trezciego stopnia
22 lut 12:01
Mickej: ok no to ja sobie myślę tak

skoro mają być równe to muszą spełniać tożsamość
a=b czyli
3√90√2-116=3
√2-2 obu Stronnie machamy do ()
3
90
√2-116=(3
√2-2)
3 i ładnie wychodzi z lewej strony to co jest z prawej
22 lut 12:12
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa: dzięki
22 lut 12:19