s
Rafał: hEJKA.. mam problem z tymi zadaniami

a)
x
-------- = 2x - 1
|x - 1|
b)
|5 - x|
-------- = x
|x - 1|
22 lut 21:13
Mickej: potrafisz rozpisać wartość bezwzględną z definicji

?
22 lut 21:16
Rafał: kurcze przy nierównościach coś rozumie ale w równaniach mam problem.. możesz mi pomóc
22 lut 21:18
Mickej: nom wiec tak
{x-1 dla x≥1
|x-1|{
{-x+1 dla x<1
Przedział (-∞;1)
x
------ = 2x-1 teraz mnożysz przez (-x+1) to jest równanie więc można
-x+1
x=(2x-1)(-x+1)
wymnażasz przenośisz na druga strone i uzyskujesz
2x2-2x+1=0 to równanie nie ma rozwiązania
przedział <1;∞)
x=(2x-1)(x+1)
2x2-1=0 z tożsamości skruconego mnożenia
(√2x-1)(√2x+1)=0 sa dwa rozwiązania ale tylko 1\√2 należy do przedziału wiec to
jest jedyne rozwiązanie jesli czegoś nie rozumiesz to pisz
22 lut 21:46