Oblicz sume n początkowych wyrazów ciagu arymetrycznego
Radziu0890: an = (-1)2n+1n, n= 100
22 lut 18:57
ui: ⇒βγπΩ∞
22 lut 19:07
Radziu0890: ?
22 lut 19:07
Eta:
dla n= 1 a1 = ( -1)3 * 1= - 1
n= 2 a2 = (-1)5 * 2 = - 2
n= 3 a3 = ( -1)7*3 = - 3 to a1 = -1 r= - 1
S100 = (a1 +a100) / 2 * 100
a100= ( -1)201 * 100 = - 100
S100= ( - 1 - 100)* 50 = - 5050
22 lut 19:22
Radziu0890: Dziękuje bardzo.
Teraz wydaje to sie takie proste

Pozdrawiam i czy moge prosic o np. gg ?
22 lut 19:30
Eta:
Sorry! Mam bardzo zazdrosną " połówkę "
22 lut 19:54
Radziu0890: Rozumiem i nie ma problemu.
Jakby kazdy chciał gg to bys sie bał otworzyc gadu
22 lut 19:56
Eta: 
Zawsze możesz tu podać zadania( postaram się pomóc)
Pozdrawiam!
22 lut 19:59