zad
Ola: Zapisując wyrażenie 3
3√3 * 9 *
√27 *
6√81 w postaci potęgi liczby
3,otrzymamy:
----------------------------
81 *
√1/3 *
4√9
A. 3
-5/6 B. 3
-1/2 C. 3
1/2 D. 3
-2/3
Ma ktoś pomysł
22 lut 14:02
Eta: A jaki tu pomysł potrzebny

zapisać tak: na podstawie działań na potegach:
27 = 3
3 81 = 3
4 9= 3
2 1/3 = 3
-1 3√3 = 3
1/3
√a= a
1/2 4√b = b
1/4
6√c = c
1/6
i wzory: (a
m)
n = a
m*n a
m *a
n = a
m+n
a
m : a
n= a
m -n
więc:
L=( licznik) = 3
1* 3
1/3 *3
2 * (3
3)
1/2* (3
4)
1/6=
= 3
11/2
P= 3
4 * 3
-1/2 * 3
1/2 = 3
4
L/P= 3
11/2 / 3
4 = 3
3/2
żaden wynik nie pasuje! więc sprawdź czy wszystko dobrze napisałaś



to ważne !
22 lut 14:22
Ola: Ojej rzeczywiscie musialam stuknac niechcący klawisz....
miało być:
3√3 * 9 * √27 * 6√81
-------------------------
81 * √1/3 * 4√9
22 lut 14:27
Eta:
Więc teraz już sama dasz radę!
bo w liczniku bez 3 czyli bez 31
czyli L= 39/2 M= 34
to L/P= 39/2 / 34 = 31/2 bo 9/2 - 4 = 1/2
więc odp; C) jest poprawna !
Ps: jeżeli piszecie zad. z błędami ( to już nia moja wina)
22 lut 14:39
Ola: ooo ale teraz mi wyszło dzięki
22 lut 14:49
Ola: No wiem właśnie, moja wina, ale nawet zrobiłam to

geniusz


żartuje oczywiście
22 lut 14:50
gffg:

odp .c
bo licznik to=
24 wrz 20:18
Ewelinka : Bok rombu ma długość 6 a kąt rozwarty ma miarę 120 stopni.Oblicz długość dłuższej przekątnej
tego rombu. Pomóżcie
27 gru 17:01
RS:

Oznaczenie:
a−bok rombu=6
α−kat rozwarty rombu=120
0
d−dłuższa przekątna rombu
Z twierdzenia cosinusów mam:
d
2=6
2+6
2−(2*6*6*cos120
0)
cos120
0=cos(180
0−60
0)=−cos60
0=−0,5
Więc Twoje równanie ma postać:
d
2=6
2+6
2+2*6*6*0,5
d
2=.. samodzielnie
27 gru 17:05
Ewelinka : 1.Ile liczb trzycyfrowych parzystych o różnych cyfrach
można utworzyć ze zbioru cyfr {5,6,7,8,9) zakładając że
kolejne losowane cyfry stanowić będą kolejno cyfrę „1”,
„10” i „100”
2.Z talii 24 kart losujemy bez zwracania 3 karty. Jakie jest
prawdopodobieństwo wylosowania kart jednakowego koloru
3.Rzucamy 2 razy symetryczna kostką do gry.Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia dwóch oczek w
co najmniej jednym rzucie
4.Średnia ocen ze sprawdzianu pisanego przez 24 uczniów wyniosła 3,5. Po napisaniu sprawdzianu
jeszcze przez jednego
ucznia w drugim terminie średnia wzrosła o 0,1. Oblicz jaką ocenę uzyskał ten uczeń.
5.Rzucamy 2 razy symetryczną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia sześciu oczek
w co najmniej 1 rzucie
PROSZĘ O POMOC
13 sty 11:02
Ewelinka : 1.Oblicz objętość prostopadłościanu o kwadratowej podstawie której przekrój przechodzący
przez dwie naprzeciwległe krawędzie pionowe i przekątną podstawy jest kwadratem o przekątnej
równej 6√2
2.W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna o długości 6cm nachylona jest do
podstawy pod kątem α, którego cos(α)=3
2
Oblicz objętość tego ostrosłupa.
3.Przekrój osiowy walca jest kwadratem, którego przekątna ma długość 12 √2cm. Oblicz
objętość i pole pow. całkowitej tego walca.
4.Dokonujemy obrotu kwadratu o polu 36 cm2 wokół jego przekątnej. Oblicz objętość i pole
powierzchni tak powstałej bryły
13 sty 11:11
15 sty 09:26
J:

Zad.1 V=P
p*H
D= H
√2 ,czyli 6
√2=H
√2 ⇔ H = 6
Oznaczmy krawędź podstawy jako "a"
| | 6 | |
Mamy: d = a√2 ; czyli 6=a√2 ⇔ a = |
| |
| | √2 | |
| | 6 | | 36 | |
Pp = a2 = ( |
| )2 = |
| = 18 |
| | √2 | | 2 | |
V = P
p * H = 18 * 6 = 108
15 sty 09:44
Ewelinka : Mógłby ktoś rozwiązać kolejne bo są mi bardzo potrzebne
15 sty 11:15
wredulus_pospolitus:
a to sama nie jesteś nawet kawałka zadania zrobić
15 sty 11:18
Ewelinka : Niekoniecznie
15 sty 11:23
wredulus_pospolitus:
skoro niekoniecznie ... to zrób ... pokaż że coś tam kombinujesz ... że coś próbujesz zrobić
sama
wykaż jakąkolwiek inicjatywę
a nie wrzucasz ileś tam zadań i czekasz na gotowce
15 sty 11:24
Ewelinka : Gdybym umiała i miała czas je rozwiązać to nie prosiłabym innych.Nie wszyscy są geniuszami
15 sty 11:26
J: Tu naprawdę nie potrzeba geniuszów. Spróbuj "ruszyć" zadanie 3, jest najprostsze.
15 sty 11:33
wredulus_pospolitus:
uuu .... skoro nie masz czasu na robienie zadań ... to po co się uczyć ... olej szkołę i leć do
roboty.
15 sty 11:33
wredulus_pospolitus:
J ... ale ona NIE MA CZASU

żeby robić ... więc po co ma siadać skoro ma milion innych rzeczy
do zrobienia
15 sty 11:34
5-latek: A czemu sa geniuszami ?
Bo w przeciwienstwie do Ciebie rozwiazali iles tam zadan i nie narzekaja ze nie maja czasu.
15 sty 11:35
J: Faktycznie , nie zwróciłem uwagi na barierę czasową
15 sty 11:35
Ewelinka : wredulus.........jak ktoś pracuje i się uczy to naprawdę ciężko znaleźć czas
15 sty 11:36
J: Najwyrażniej masz teraz chwilę czasu, więc spróbuj, a my Ci pomożemy.
15 sty 11:38
wredulus_pospolitus:
Ewelino −−− sprawa jest prosta ... "nie siądziesz, nie pojmiesz" ... skoro nie masz czasu (i
nie chcesz go znaleźć), to lepiej od razu sobie odpuść i zajmij tylko zarabianiem na życie ...
bo nawet jeżeli (jakimś cudem) zaliczysz teraz, to za pół roku pojawi się następny 'problem' i
następny 'nie mam czasu' ... a później następny i następny i następny.
15 sty 11:38
wredulus_pospolitus:
Ewelinko ... o jejku jejku ... a myślisz że jesteś jedyną pracującą i uczącą się osobą na tym
świecie

Szukasz wymówek .... jak mus to mus ... no chyba że pracujesz po 16h na dobę 5 dni w
tygodniu a w każdy weekend masz zajęcia (ja przez pewien okres tak miałem).
15 sty 11:41
Ewelinka : Na szczęście kończę już ta szkołę,a po za tym to jest 9 zadań z prawie 50.tamte zrobiłam a tych
nie potrafię zrobić
15 sty 11:42
5-latek: NIe narzekaj . Znam kilka dziewczyn ktrore maja dwojke dzieci pracuja i sie ucza .
15 sty 11:43
Ewelinka : Potrzebne mi są zadania a nie wasze rady
15 sty 11:45
wredulus_pospolitus:
Ewelino − wybacz ale śmiem wątpić w te 41 zadań zrobionych przez Ciebie w momencie w którym nie
zrobilaś 4 (łatwych) zadań z prawdopodobieństwa + zadania ze średnią
no chyba że te zadania które zrobiłaś obejmowały materiał z 6 lat nauki ... a więc także m.in.
dzielenie ... rozwiązywanie równań liniowych itd. itp.
15 sty 11:46
wredulus_pospolitus:
no to skoro potrzebujesz zadań ... to se je rozwiąż ... ja na pewno nie dam Ci gotowców skoro
Ty nie masz czasu
15 sty 11:47
Ewelinka : To nie są zadania na zaliczenie,po prostu chcę żeby ktoś je rozwiązał żebym wiedziała jak je
zrobić wzorując się na nich
15 sty 11:50
J:

Spróbujmy zad.3
Na rysunku jest przekrój tego walca.
d=12
√2
Jak obliczyć długość H ?
15 sty 11:51
Ewelinka : Zrozum że naprawdę nie wiem jak podejść do tego zadania
15 sty 11:55
wredulus: Tw. Pitagorasa nie znasz?
15 sty 11:56
Ewelinka : a2+b2=c2
i co z tego jak tam jest podana tylko przekątna
15 sty 11:59
J: Ale: a=H , b=H i c = d
15 sty 12:00
Ewelinka : a
2+b
2=12
√2 cm
15 sty 12:03
J: a = H ; b = H więc podstaw do wzoru.
15 sty 12:05
J: No i jeszcze jedno c2 = (12√2)2
15 sty 12:12
5-latek: Widzisz jakbys tylko nie przepisala bezmyslnie zadanie nr 1 ktore rozwiazal CI
J a troche
przeanalizowala to ono jest bardzo podobne .
Skoro przekroj osoiwy jest kwadratem to z postu 11:51 H to jest bok kwadratu
Przekatna w kwadracie ma dlugosc d=a
√2 gdzie a to bok kwadratu .
| | 12√2 | |
U nas a=H wiec d=H*√2 wiemy ze d=12√2 wiec H*√2=12√2 to H= |
| = 12 |
| | √2 | |
15 sty 12:20
J: Do obliczenia objetości potrzebujesz jeszcze promień podstawy. Czy wiesz jak go obliczyć,
widząc przekrój tego walca ?
15 sty 12:26
Ewelinka : 6
15 sty 12:38
5-latek: Wiec H=12 i R=6
Teraz wzor na objetosc walca i licz objetosc
15 sty 12:40
J: Ewelina... Nareszcie ruszyłaś głową
15 sty 12:43
Ewelinka : V=432
15 sty 12:44
Ewelinka : Pc=216 chyba
15 sty 12:45
J: Coś nie tak. Pokaz,jak liczyłaś objętość.
15 sty 12:48
Ewelinka : albo Pc=12 pi *18
15 sty 12:48
Ewelinka : v= pi r2 * h
v=pi 62*12
v=pi 36* 12
v=pi 432
15 sty 12:50
15 sty 12:50
J: V = π*r2*H = π*62*12 = 432π. Koniec
Teraz licz pole powierzchni całkowitej, czyli 2 razy pole podstawy + pole powierzchni bocznej
walca.
15 sty 12:53
Ewelinka : przecież dobry wzór napisałam
15 sty 12:54
J: Zgadza się,dobrze napisałaś

.Teraz licz pole pow. całkowitej
15 sty 12:57
Ewelinka : Pc= 2 pi 36+2pi36*12
Pc=72 pi+864pi
Pc=936
15 sty 12:58
5-latek: R=6 a nie 36
15 sty 13:00
Ewelinka : tak ale tam jest r2 czyli 62 =36
15 sty 13:02
5-latek: Ale potem jet +2πr*H wiec bedzie 2π6*12
15 sty 13:03
wredulus_pospolitus:
Ewelino ... a jaki jest wzór na Pc
15 sty 13:04
J: 2*P
p = 72π − dobrze.
Pole powierzchni bocznej to prostokąt o bokach 2πr oraz H. Policz jeszcze raz
15 sty 13:04
J: Ale jestem " do tyłu"
15 sty 13:05
5-latek: czyli bedzie Pc=2π*36+2π6*12 widzisz blad
15 sty 13:06
5-latek: No i dokoncz obliczenia
Czy trzeba bylo geniusza do tego ? Czy to nie bylo proste zadanie ?
Korzystaj z tego ze masz takich nauczycieli przed soba bo ja zaraz musze isc tez do pracy
15 sty 13:13
ewelinka: He faktycznie ←
15 sty 13:22
Ewelinka : Skoro mam tak dobrych nauczycieli to pomóżcie mi w kolejnych zadaniach
16 sty 09:43
J: | | 3 | |
Sprawdz, jak wyglada dokladnie cos α w drugim zadaniu. Nie może być cosα = |
| |
| | 2 | |
16 sty 09:48
Ewelinka : cos α=
23
16 sty 09:55
Hary:
16 sty 09:57
Ewelinka :
16 sty 10:14
J:

| | 2 | |
Na tym rysunku H to wysokość tego ostrosłupa, x to |
| wysokości h , trójkata |
| | 3 | |
równobocznrgo, który jest w podstawie tego ostrosłupa. Oblicz x, a potem H
16 sty 11:34
Ewelinka : z Pitagorasa
16 sty 11:36
J: | | x | |
x wylicz z zalezności : |
| =cosα |
| | 6 | |
16 sty 11:43
wredulus:
Albo z funkcji trygonometrycznych ... masz podana wartosc cosinusa ... znasz wartosc
przeciwprostokatnej ... wiec mozesz wyznaczyc 'x' a nastepnie np. Z pitagorasa wyznaczasz H
16 sty 11:43
Ewelinka : x=4
16 sty 11:46
J: OK. Teraz musimy obliczyć: H np. z tw.Pitagorasa
16 sty 11:48
Ewelinka : h2+42=62
h2=16=36
h2=36−16
h2=20/ √
h=2√5
16 sty 11:52
Ewelinka : dobrze czy źle
16 sty 11:55
J: Brawo ! Tylko należało napisać H, bo h rezerwujemy na wysokość podstawy.
Teraz musimy obliczyć wysokość podstawy h.
| | 2 | |
Napisałem wczesniej, że x= |
| h, a x mamy policzone. Oblicz h . |
| | 3 | |
16 sty 11:56
Ewelinka : teraz to już nie wiem jak
16 sty 11:59
J: Za x podstaw obliczone juz x=4.
16 sty 12:01
Ewelinka : 2
√52+4
2=6
2
16 sty 12:03
J: | | 2 | |
Nie. Masz równanie: 4 = |
| h. Z tego oblicz h |
| | 3 | |
16 sty 12:05
Ewelinka : i jak mam to obliczyć
16 sty 12:08
J: Pomnóż obustronnie przez 3, a potem podziel przez 2 i dostaniesz h
16 sty 12:09
Ewelinka : h=6
16 sty 12:13
J: Dobra. Aby obliczyć objętość tego ostrosłupa brakuje nam jeszcze długości boku trójkata "a" ,
który jest w podstawie. Ponieważ jest to trójkąt równoboczny, to mamy zależność:
| | a√3 | |
h= |
| Podstaw obliczone już h i oblicz a |
| | 2 | |
16 sty 12:16
Ewelinka : a=4
16 sty 12:22
J: Nie. Pokaż jak liczysz.
16 sty 12:24
Ewelinka : 6=
a}p{32 /*2
2*6=a
√3
12=a
√3 /
√3
16 sty 12:30
J: Zobacz:
12 = a
√3 / dzielimy przez
√3
| 12 | |
| = a , usuwamy niewymierność mnożąc liczni i mianownik przez √3 |
| √3 | |
| 12*√3 | | 12*√3 | |
| = |
| = 4√3 |
| √3*√3 | | 3 | |
Jasne ?
16 sty 12:36
Ewelinka : teraz tak
16 sty 12:42
Ewelinka : a teraz żeby obliczyć objętość to
V=
13Pp*h
V=
13 Pp*6
a Pp
16 sty 12:49
J: Teraz mamy już wszystko , aby obliczyć objętość trgo ostrosłupa.
a = 4
√3 − długość boku podstawy
H = 2
√5 − wysokość ostrosłupa
| | 1 | |
V = |
| Pp * H , gdzie Pp to pole powierzchni podstawy. |
| | 3 | |
| | a2*√3 | |
Ponieważ w podstawie jest trójkąt równoboczny to: Pp = |
| |
| | 4 | |
| | 1 | | a2*√3 | |
Zatem: V = |
| * |
| *H , Podstaw dane i licz |
| | 3 | | 4 | |
16 sty 12:50
Ewelinka : Pomóż bo to zbyt skomplikowane
16 sty 12:53
J: Co jest skomplikowane, mnożenie, czy zapis ?
16 sty 12:54
Ewelinka : mi wychodzi V=2√5
16 sty 12:55
Ewelinka : zapisałam wszystko ale nie mogę tego policzyć
16 sty 12:56
J: Trochę za mało.
| | 1 | | (4√3)2*√3 | | 1 | | 16*3*√3 | |
V= |
| * |
| *2√5= |
| * |
| *2√5 = .... spróbuj teraz |
| | 3 | | 4 | | 3 | | 4 | |
16 sty 13:02
Ewelinka : v=4*√3*2√5
16 sty 13:05
J: Dobrze

, ale jeszcze można uprościć dalej.. spróbuj
16 sty 13:07
Ewelinka : no właśnie dalej to nie wiem jak
16 sty 13:08
J: V = 2*4*√3*√5 = 8√15 , bo √3*√5 = √15
16 sty 13:11
Ewelinka : Dziękuje

,będę potrzebowała pomocy jeszcze z 4 zadaniem,ale na razie muszę lecieć do pracy
16 sty 13:15