prosze bardzo o pomoc!! bryły obrotowe.
katryn: Pole przekroju osiowego stożka jest trójkątem równobocznym o boku równym 8 cm.Oblicz pole
powierzchni bocznej stożka.
Promień podstawy stożka ma 5cm długości,a tworząca (l) stożka jest o 3 cm dłuższa od jego
wysokości. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego stożka. Wynik podaj z dokładnością do
1 cm kwadrt.
Oblicz objętość stożka wiedząć, że jego kąt rozwarcia ma mairę 60 stoppni, a suma
długości promienia podstawy i tworzącej jest równa 15cm.
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym, a objętość stożka jest równa 9 pi
pierwaistk. z 3.Oblicz promień podstawy stożka.
Do produkcji lodów "rożków" potrzebne są wafle w kształcie stożka o tworzącej 12cm i
srednicy podstawy 6cm. Ile potrzeba dm szesc. masy lodowej do wypełnienia 100 takich
rożków? Wynik podaj z dokładnością do 0,1 cm szesc.
Eta:
Witam katryn!
Wszystkie zadania sprowadzaja sie do tego , by wybrać odpowiednie
wzory na V, P
b lub P
c stożka i podstawić dane i tyle!
w zad1/
jeżeli a = 8 cm to oznacza ,że r= a/2 = 4 cm l = a = 8cm
H= h
Δ= a
√3/2 = 4
√3
Podstaw do wzorów i po "bólu"

zad2/ podobnie:
r = 5 cm l = h +3 gdzie z tw. Pitagorasa wyliczysz:
l
2 = h
2 + r
2
(h+3)
2 = h
2 + 25 to h
2 +6h +9 = h
2 +25
to 6h = 16 to h = 8/3 cm
to l = 8/3 + 3 = 17/ 3 cmpodstaw do wzoru i za π≈ 3,14
Wynik na P
c zaokrąglij do 1 cm
2
Pozostałe zad. podobnie ! Dasz juz radę ! Powodzenia!
Napisz jaki wynik otrzymałeś ? to sprawdzę OK?