proszę o pomoc
mark: Bardzo proszę o pomoc i pokazanie krok po kroku jak rozwiązac te przykłady
Znajdź pięć początkowych wyrazów ciagu geometrycznego , jeśli:
a) a1=2,......a2=10
b)a2=4,...,a1=2
c)a4=-1/3,.....,a5=1/9
d)a2=1/2,....a6=2
e)a3=√3,....a6=27 √3
f)a1=6,...,a5=1/9a3
22 lut 05:15
kaczy: Ciąg geometryczny to ciąg, w któryym stała jest różnica między dowolnymi dwoma wyrazami.
a) a1=2 a2=10 a2 podzielić na a1= 10 :2= 5 q (różnica)=5. Tym samym wyraz a3= 50,
a4= 250 itd. Liczba razy q. powodzenia, jeśli zrobisz przykład b, c i może d to znaczy,
że w miarę rozumiesz, doćwicz to.

Trzymam kciuki!
22 lut 15:01
Eta: Kaczy? Sprostowanie


Nie .... różnica

! tylko iloraz q ma wartość stałą

Różnica występuje w ciagu arytmetycznem!
Namieszałeś przez to koledze !
22 lut 15:06
adams: O, przepraszam! Faktycznie, wybaczcie!

q to iloraz, r to różnica, jasne.
22 lut 15:26