Wyznaczanie wartości podanego wyrażenia.
Natalia: Wiadomo, że dla różnych od zera liczb a i b zachodzi związek:
10a + 5b
----------- .
2a
4a - 3b
Wyznacz wartość wyrażenia: --------- .
7b
22 lut 14:46
Bogdan:
1. (10a + 5b) / (2a) = c → 10a + 5b = 2ac → 5b = a(2c - 10) → a = 5b / (2c - 10)
2. (4a - 3b) / (7b) = (4 * 5b / (2c - 10) - 3b) / (7b) =
Dokończ to działanie, b uprości się i otrzymasz wyrażenie zależne tylko od c.
22 lut 15:09
adams: Niestety... Nie wiem jak to rozwiązać, nie wiem jakie tu się stosuje zasady czy wzory.
Jeśli można, proszę o dokończenie.
22 lut 15:32