Ciągi
pablo: Oblicz a30 ciągu (an) jeśli a1 = 2 , an+1 = an + 4n + 5
Robiłem to tak, że : a2 = 2 + 4 + 5 = 11 a3 = 11 + 8 + 5 = 24, mógłbym tak robić do
a30 ale przypuszczam że jakoś inaczej powinno się to zrobić. Proszę o pomoc.
22 lut 14:07
Bogdan:
Dzień dobry.
a1 = 2
a2 = 2 + 4*1 + 5
a3 = 2 + 4*1 + 5)+ 4*2 + 5
a4 = 2 + 4*1 + 5 + 4*2 + 5 + 4*3 + 5
...
an = 2 + + 4*1 + 5 + 4*2 + 5 + 4*3 + 5 + ... 4*(n - 1) + 5 =
= 2 + 4*(1 + 2 + 3 + ... + (n - 1) ) + 5*(n - 1) =
= 2 + 4* (1/2)*n*(n - 1) + 5*(n - 1) =
= 2 + (n - 1)(2n + 5)=
= 2n2 + 3n - 3.
a30 = 2*302 + 3*30 - 3 = 1887.
22 lut 14:58
Eta: Dzień dobry Bogdanie!
Witam ! i pozdrawiam!
22 lut 15:02
Bogdan:
Dzień dobry. Wpadłem tu na chwilę, wieczorem będę miał więcej czasu.
Pozdrawiam
22 lut 15:10