matematykaszkolna.pl
funkcje kwadratowe Kaśka: emotikonka funkcje kwadratowe.... pomocy ! wykres funkcji kwadratowej f(x)=ax2 + bx + c jest symetryczny względem prostej x+1=0, a różnica miejsc zerowych wynosi 2. Zbiorem wartości funkcji f jest przedział <-2, +). a) oblicz współczynniki a,b,c b) wyznacz wszystkie argumenty, dla których funkcja f przyjmuje wartości większe niż 6 jak zrobić a) ? prosze o pomoc i wytłumaczenie tego podpunktu emotikonka
22 lut 12:47
Mickej: ja wiem ja wiememotikonka
22 lut 12:54
Kaśka: to powiedz emotikonka
22 lut 12:55
Eta: Kaśka! Już rozwiązywałam identyczne zad. poszukaj w postach!
22 lut 12:58
Kaśka: Eta, a kiedy mniej wiecej ?
22 lut 13:07
Mickej: skoro jest symetryczna względem prostej x=-1 to znaczy że wierzchołek p ma właśnie taką wartośćemotikonka skoro taki zbiór wartości <-2, +) to kolejno wnioskujemy ze ramiona skierowane do góry czyli a>0 i ze wierzchołek q = -2 a z tego że różnica miejsc miejsc zerowych jest równa 2 możemy wywnioskować że x1-x2=2 jest to funkcja symetryczna więc rozumujemy to tak ze odległość miejsc 0 od -1 wierzchołka p jest taka sama czyli różnica miejsc 0 jest równa 2 tylko w przypadku gdy x1=0 x2=-2emotikonka wiec f(0)=f(-2)=0emotikonka postać kanoniczna taki cmykemotikonka f(x)=a(x-p)2+q f(x)=a(x+1)2-2 teraz f(0)=0 więc 0=a-2 a=2emotikonka postać funkcji wyglada tak f(x)=2(x+1)2-2 z tego możesz przejść na postać ogólna lub iloczyn owąemotikonka a co do b) to musisz rozwiązać taką nierówność f(x)>6 dasz radeemotikonka
Mickej: witam Etaemotikonka
Eta: Witam Mickej! Jeszcze dokończ ten "cmyk" czyli f(x) = 2x2 +4x czyli a= 2 b= 4 c=0
22 lut 13:27