funkcje kwadratowe
Kaśka: 
funkcje kwadratowe.... pomocy !
wykres funkcji kwadratowej f(x)=ax
2 + bx + c jest symetryczny względem prostej x+1=0,
a różnica miejsc zerowych wynosi 2. Zbiorem wartości funkcji f jest przedział <-2, +
∞).
a) oblicz współczynniki a,b,c
b) wyznacz wszystkie argumenty, dla których funkcja f przyjmuje wartości większe niż 6
jak zrobić a) ? prosze o pomoc i wytłumaczenie tego podpunktu
22 lut 12:47
Mickej: ja wiem ja wiem
22 lut 12:54
Kaśka: to powiedz
22 lut 12:55
Eta:
Kaśka! Już rozwiązywałam identyczne zad. poszukaj w postach!
22 lut 12:58
Kaśka: Eta, a kiedy mniej wiecej ?
22 lut 13:07
Mickej: skoro jest symetryczna względem prostej x=-1 to znaczy że wierzchołek p ma właśnie taką
wartość

skoro taki zbiór wartości <-2, +
∞) to kolejno wnioskujemy ze ramiona
skierowane do góry czyli a>0 i ze wierzchołek q = -2 a z tego że różnica miejsc miejsc
zerowych jest równa 2 możemy wywnioskować że x
1-x
2=2 jest to funkcja symetryczna więc
rozumujemy to tak ze odległość miejsc 0 od -1 wierzchołka p jest taka sama czyli różnica
miejsc 0 jest równa 2 tylko w przypadku gdy x
1=0 x
2=-2

wiec f(0)=f(-2)=0

postać kanoniczna taki cmyk

f(x)=a(x-p)
2+q
f(x)=a(x+1)
2-2 teraz f(0)=0 więc
0=a-2
a=2

postać funkcji wyglada tak
f(x)=2(x+1)
2-2 z tego możesz przejść na postać ogólna lub iloczyn ową

a co do b)
to musisz rozwiązać taką nierówność
f(x)>6 dasz rade
22 lut 13:07
Mickej: witam Eta
22 lut 13:07
Eta:
Witam Mickej!
Jeszcze dokończ ten "cmyk"
czyli f(x) = 2x2 +4x
czyli a= 2 b= 4 c=0
22 lut 13:27