Proszę o pomoc
Łukasz: Obwód prostokąta jest równy 80cm. Jeżeli jeden bok zwiększymy o 25% a drugi zmniejszymy o
6 cm, to obwód się nie zmieni. Oblicz pole tego prostokąta.
22 lut 12:27
tim: Rozwiązuję. Zaraz napiszę.
22 lut 12:32
tim:
x = jeden bok
y - drugi bok
{2x + 2y = 80
{2 (x+0,25x) + 2 (y-6) = 80
{2x + 2y = 80
{2,5x + 2y - 12 = 80
{2x + 2y = 80
{2,5x + 2y = 92
rozwiązujemy {tutaj metodą przeciwnych współczynników}
{2x + 2y = 80
{2,5x + 2y = 92
____________
0,5x = 12
x = 24
podstawiamy, do któregoś równania:
2*24 + 2y = 80
80 - 48 = 2y
32 = 2y
y = 16
{x = 24
{y = 16
P = 24 * 16 = 384 [cm2]
22 lut 12:35