pomocy
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa: która obniżka ceny jest większa: o 36%, czy dwa razy po 18%? ile powinna wynosić druga
obniżka(tzn. 2 razy po tyle samo procent), aby w wyniku pierwszej i drugiej obniżki ceny
końcowe były jednakowe

?
22 lut 20:44
tim: I. obniżka najpierw: x potem 0,64x
II. obniżka najpierw: x potem 0,82x, potem 0,82(0,82x) = 0,6724x
Większa jest obniżka ceny o 36%.
22 lut 21:00
tim: Porównujemy dwie obniżki:
y - cena po obniżce
0,64x = y ( y x)
0,64 = y2 / √
0,8 = y
1 - 0,8 = 0,2
Obniżki powinny być o 20%.
22 lut 21:03