Eta: Ojej! Obiecałam!

więc tak: korzystamy ze wzoru na zamianę podstaw log.
log
cb
log
ab = --------
log
ca
log
3360 log
3( 72* 5) log
2(2
3*3
2*5)
log
2360 = -------------= ------------------= ---------------------
log
32 log
32 log
32
3*log
32 +2*log
33 + log
35 2 + log
35
= ----------------------------------------- = 3 + ---------------
log
32 log
32
bo log
33 = 1 to 2* log
33 = 2
teraz rozpatrujemy dane:
,że;a= log
320 = log
3(2
2 *5) = 2log
32 + log
35
czyli
a = 2log32 +log35
podobnie: b = log
315 = log
3( 3*5) = log
33 +log
35
czyli
b = 1 +log35
trraz: przekształcamy te wyrazenia ,które zaznaczyłam na niebiesko:
czyli a = 2log
32 + log
35 i b= 1 + log
35
2 log
32 = a - log
35 i ( **)
log35= b - 1
log
32 = 1/2*( a -(b-1) )
(***)
log32= 1/2*( a - b +1)
wracamy do wyrazenia:
2 + log
35
log
2360 = 3+ --------------- podstawiając (**) i (***)
log
32
2 + b -1 b +1
czyli= 3 + -------------------- = 3 + --------------------
( 1/2) *( a - b +1) ( 1/2)*( a -b +1)
2 *( b+1)
więc:=3 + ------------------- sprowadzamy do wsp. mian.
a - b +1
3a - 3b +3 +2b +2 3a - b +5
= ------------------------- = -------------
a - b +1 a - b +1
3a - b +5
Odp log
2360 = -----------------
a - b +1
Mam nadzieję ,że się nie pomyliłam! Sprawdzaj !
A jakąś odp. masz do tego zadania ? czy nie ?
Napisz mi! Uważam ,że powinno być dobrze!
Ufffffffffffffffffff