funkcja kwadratowa
wrrrrrrrrr: 1. Wyznacz współczynniki b i c funkcji kwadratowej f(x)=x2+bx+c wiedząc że jej wykres
jest symetryczny względem x=-3 oraz ze f(-6)=-1
2. dana jest funkcja y=x2+bx+c oblicz b oraz c wiedąc że suma pierwiastkó wynosi 3 a
suma odwrotności tych pierwiastków -1/2
3. naszkicuj wykres funkcji f(x)= |x|x+3
Wytłumaczcie mi to jakoś łopatologicznie heh
22 lut 15:36
Mickej: wrrrrrrrrr też tak mam

skoro jest symetryczny względem -3 to znaczy ze p=-3
p=-b\a
b=3
-1=36-18+c
c=-19
f(x)=x
2+3x-19
22 lut 18:23
wrrrrrrrrr: a z kad to równanie -1=36-18+c
22 lut 18:25
wrrrrrrrrr: już wiem
22 lut 18:26
Mickej: co do 2 to wystarczy znać wzór na sume pierwiastków
x
1+x
2=-b\a
x
1x
2=c\a to na iloczyn

suma odwrotności możesz mieć problem to ci napisze już wzór do którego dojdziesz

x
1+x
2
-------------
x
1x
2
22 lut 18:27
wrrrrrrrrr: przecież w obu jest suma a w mianowniku napisałeś iloczyn czemu
22 lut 18:43
Mickej: bo suma odwrotności czyli
1 1
----- + --------- sprowadzasz do wspólnego mianownika

i tak wyjdzie
x
1 x
2
22 lut 18:49
wrrrrrrrrr: no ok ale czemu x1+x2 dzielisz przez sume odwrotnosci?
22 lut 18:52
wrrrrrrrrr: a rozumiem no ale majac te wzory co przyrownuje?
22 lut 18:54
wrrrrrrrrr: wiem wiem
22 lut 18:55