proste rownolegle i proste prostopadle
patrycja: wyznacz rownanie prostej rownoleglej do prostej:a) y=1.5x-2 i przechodzacej przez punkt
P=(2.-3)
22 lut 12:53
Eta:
prota równoległa do danej prostej ma ten sam
współczynnik kierunkowy co dana prosta>
czyli a = 1,5
więc prosta równoległa do danej
ma równanie; y= 1,5*x + b i P( 2 -3)
więc po podstawieniu za x= 2 y = - 3
obliczymy wartość b
czyli ; - 3 = 1,5* 2 +b to b= - 3 -3 = - 6
zatem równanie tej prostej jest:
y = 1,5*x - 6
22 lut 13:04
tim: o, Eta wpadła
22 lut 13:05
Mickej: hahahahahaha

nie powiem ze się mi to dziwnie skojarzyło
22 lut 13:11
tim: Aha... O.o xxd
22 lut 13:30
Eta: Mickej! te skojarzenia

mnie nie dotyczą

bo mam 10 lat
22 lut 13:38
tim: ^^
22 lut 13:39
Eta: Nie dowierzasz? Tim?
Pozdrawiam!
22 lut 13:43
tim: Czy ja coś napisałem? Mam niewiele więcej więc... ^^
22 lut 13:44
Eta: Oznacza to ,że się rozumiemy ;
skoro "rówieśnikami" jesteśmy
22 lut 14:00
tim: No
22 lut 14:08