proszę o pomoc
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa: wykaż, że suma sześcianów trzech kolejnych liczb naturalnych parzystych jest podzielna
przez 24
22 lut 20:28
Ania: Na przykładzie mam wykazac? Proszę bardzo:
23+43+63= 8+ 64+216=288
288:24=12
22 lut 20:37
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa: to nie można na przykładzie wykazać
22 lut 20:41
Ania: jak to nie mozna? wiec dlaczego mi sie udalo?
22 lut 20:42
Mickej: takie rzeczy się indukcją wykazuje

ale brawo dla Ani
22 lut 20:44
Ania: aa tam indukcją. dziękuję
22 lut 20:48
jokero: pomoże ktoś rozwiążąć:
1. oblicz resztę z dzielenia 52485
3 przez 43
2. która obniżka jest większa o 36% czy dwa razy po 18%

ile powinna wynosić druga
obniżka (tzn. 2 razy po tyle samo), aby w wyniku pierwszej i drugiej obniżki ceny
końcowe były jednakowe
22 lut 21:21
jokero: pomoże ktoś
22 lut 21:30
tim: jokero: obliczyłem już drugie w innym poście
22 lut 21:39