Spike:
Ja mam tutaj tylko taki pomysł, więc prosiłbym żeby ktoś zerknął na to jeszcze bo dla
mnie zadanie jest dość nietypowe, bo nie spotkałem się z takim, w którym wartości się
poskracają

.
|3x+6| / (3x+6) - 5 = -5|x-2| / (2-x) +1
miejsca zerowe: 3x+6=0 > x=-2, x≠-2 bo w mianowniku mam to samo wyrażenie i nie może być
tam zera. x-2=0 > x=2, x≠2, bo w mianowniku mam znów to samo wyrażenie, nie
może się równać 0
więc przedziały wyglądają następująco:
x∈(-
∞,-2) (-2,2) (2,+
∞)
a b c
a) (-3x-6)/(3x+6) -5= -5* (-x+2)/(-x+2) +1
(-1)(3x+6)/(3x+6) -5= -5*1 +1
-1*1 -5=-4
-6≠-4
więc ten przedział odrzucam
b) (3x+6)/(3x+6) -5= -5* (-x+2)/(-x+2) +1
1-5= -5+1
-4=-4
czyli ten przedział jest prawdziwy
c)(3x+6)/(3x+6) -5= -5* (x-2)/(-x+2) +1
(3x+6)/(3x+6) -5= -5* (-1)(-x+2)/(-x+2) +1
1-5= 5+1
-4≠6
czyli ten przedział jest nieprawdziwy
odp. x∈(-2,2)
przynajmniej ja bym tak to zrobił, ale jeszcze raz proszę kogoś o sprawdzenie jak coś
takiego się robi