Zbadaj monotoniczność ciagu
Justyśka0809: 1. Zbadaj monotoniczność ciągu:
a) An= 2n+3/3n+2
b) An= 7n-5/3n-1
22 lut 15:43
Eta: Witam!
W poprzednim zadaniu wszystko wyjasniłam
, więc nie ma sensu zadawać pytań

Policz i tyle! ( warto popracować tez samemu, by sie nauczyć!)
pomoge Ci w tym zad. pierwszy przykład( drugi identycznie
wykonaj już sam( a)
zad a)
zbadać monotoniczność ciągu tzn;
zbadać jaka jest wartość;
a
n +1 - a
n jezeli
ta róznica > 0 -- ciąg jest rosnący
jezeli < 0 --- ciag malejacy
jezeli = 0 --- to ciag jest stały zapamietaj te zalezności !
czyli obliczamy;
2( n+1) +3 2n + 2 +3 2n + 5
a
n+1 = -------------- = --------------- = ---------
3( n+1) +2 3n + 3 +2 3n +5
2n +5 2n +3
teraz: a
n+1 - a
n = ------------- - -----------
3n +5 3n + 2
( 2n +5)( ( 3n +2) - ( 2n +3)( 3n +5)
to; -------------------------------------------- po wymnożeniu i redukcji
( 3n+5)( 3n +2) w liczniku
otrzymamy: - 5
------------------- ponieważ n€ N to
( 3n +5)( 3n+2) mianownik >o
skoro licznik = - 5 <0
to wartość tej róznicy jest < 0
wniosek : ciąg ten jest ciągiem malejącym!
zad. b) identycznie!
Powinno Ci wyjść w liczniku 8 czyli będzie rosnący!
Powodzenia ! Pytań juz ja nie przyjmuję

bo wszystko wyjaśniłam bardzo dokładnie!
Pozdrawiam!
22 lut 16:34
Justyśka0809: Dziękuje bardzo, bardzo się przydały podpowiedzi, zrobiłam wszystko dobrze
22 lut 18:43
Prawda: βαβα γ ∫≈∫ δ γ
15 sty 17:17
ela: rozwiąż równanie: a) x3+2x2−18=0 b)U{2x}U{x}+{1}=U{3x}+{2}U{3x}
12 wrz 17:02
karolina: bn=3−20n
2 lut 15:38
dosia: Wyznacz pierwszy wyraz i różnicę ciągu arytmetycznego an:
a) a2=0, a5=9
b) a3−3, a6= −24
8 maj 13:14
piquey: układ
{a2=a1+r=0
{a5=a1+4r=9
8 maj 13:17
ICSP: a)a5 = a2 + 3r
b) a6 = a3 + 3r
8 maj 13:26