POMOCY
jokero: 1. znajdź wszystkie pary liczb naturalnych spełniających równanie x2 - y2 = 18
2. wykaż, że jeśli dwie liczby naturalne przy dzieleniu przez 5 mają równe reszty, to
różnica kwadratów tych liczb jest podzielna przez 5.
3. wykaż, że kwadrat każdej liczby naturalnej n jest podzielny przez 9 lub reszta z
dzielenia kwadratu tej liczby przez 3 wynosi 1.
22 lut 22:54
Basia:
rozwiązuję
23 lut 10:38
Basia:
x2 - y2 = (x-y)(x+y)
ponieważ x,y∈N ⇒ x+y∈N i x-y∈C
czyli x+y musi być naturalnym dzielnikiem 18 czyli
x+y = 1 i x-y =18
2x = 19
x=19/2 a to nie jest liczba naturalna
x+y = 2 i x-y =9
2x = 11
x = 11/2 a to nie jest liczba naturalna
x+y = 3 i x-y =6
2x = 9
x=9/2 a to nie jest liczba naturalna
x+y = 6 i x-y =3
2x = 9 i j.w.
x+y = 9 i x-y =2
2x = 11 i j.w.
x+y =18 i x-y =1
2x = 19 i j.w.
wg mnie nie ma takiej pary liczb naturalnych
2.
n= 5k + r
m = 5l +r
k,l,r ∈ C
n2 - m2 = (5k+r)2 - (5l+r)2 = 25k2 + 10kr + r2 - (25l2 + 10lr +r2) =
25k2 + 10kr + r2 - 25l2 - 10lr - r2 =
5(5k2 + 2kr - 5l2 - 2lr)
k,l,r ∈ C ⇒ (5k2 + 2kr - 5l2 - 2lr) ∈ C
czyli n2 - m2 jest podzielna przez 5
3.
każdą liczbę naturalną można zapisać tak:
n = 3k lub n=3k+1 lub n = 3k+2
dla n=3k mamy
n2 = 9k2 podzielna przez 9
dla n=3k+1 mamy
n2 = 9k2 + 6k + 1 = 3(3k2+2k) +1 czyli reszta z dzielenia przez 3 wynosi 1
dla n=3k+2 mamy
n2 = 9k2 + 12n +4 = 9k2 + 12n + 3 +1 =
3(3k2+4n+1) + 1 czyli reszta z dzielenia przez 3 wynosi 1
23 lut 10:53