Równania wielomianowe
johny125: Siema
Mam takie zadanie , niby proste ale wyniki znowu nie wychodzą .
Rozwiąż równanie :
2x
3-3x
2-3x+4=0
Ja robię to tak :
wyraz wolny czyli a
0=4 ma następujące dzielniki : 1 , -1 , 2 , -2 , 4 , -4
(2x
3-3x
2-3x+4):(x-1)=2x
2-x-4
delta wynosi 33 czyli będzie x
1 i x
2
x
1= 1-
√33 / 4
x
2= 1+
√33 /4
Pytanie brzmi : Jaki jest 3 pierwiastek tego równania

Czy jest to ten pierwiastek przez którego dzieliłem ? Czy jakiś inny ?
w rozwiązaniach pisze że ma być x=1 . Pewnie znowu jest błąd ale wole się upewnić .