T
Rafał: rozwiąż równania z parametrem a (a należy do R)
Rafał:
Hejka mógłby ktoś mi pomóc
1...
x-a x + a
---- = -------
x x + 1
2...
x - a x + a
------- = ------
x+1 x - 2
22 lut 20:40
Mickej: ja ci pomogę

ok to w pierwszym przenieś wszystko na lewą stronę i do wspólnego
mianownika lub pomnóż przez x(x+1) wiesz na pewno dlaczego tak jak tak zrobisz to
napisz mi co ci wyszło
22 lut 21:08
Ania: Mickej, nie lubie byc natretna, ale pomozesz mi z nastepnym? Dobrze tlumaczysz.
22 lut 21:11
Mickej: no dawaj
22 lut 21:14
Magdalena: to dodaje nowe zadanie.
22 lut 21:15
Magdalena: to dodaje nowe zadanie.
22 lut 21:16
Magdalena: kto dodaje nowe zadanie?
22 lut 21:16
Eta:
Ej ! Mickej! A może tak ! x≠0 i x≠ -1
( x - a)( x+1) = x( x +a)
x2 +x - ax - a = x2 +ax
- 2ax +x = a
( 1 -2a) *x = a
a
x = ----------- dla a≠ 1/2 i x ≠0 i x≠ -1
1 - 2a jest jedno rozwiązanie
drugie zad. podobnie!
Pozdrawiam!
22 lut 21:16