Dla jakic wartości parametru m ,wielomian ma 3 rózne pierwiastki
UnBeso: Dany jest wielomian W9x)=(x-2)(x2-2mx+1-m2), gdzie m nalezy do R
a)Dla jakich wart. parametru m, wielomian ma 3 rozne pierwiastki?
b)dla m=1 rozwiąz nierów. W(x)≤0 HELP
22 lut 22:33
Mickej: hmmm skoro 3 rożne pierwiastki to tak trzeba sobie machnąć jeden pierwiastek już mamy x=2
z pierwszego nawiasu aby były 3 różne to wypadało by żeby w drugim nawiasie Δ>0
x
2-2mx+1-m
2=0 policz deltę ok

?
22 lut 22:38
UnBeso: hmm Δ= (2mx
2)-4(1x 1)? nie wiem co z tym m
2 zrobić
22 lut 22:48
Eta:
Jak Ty liczysz tę deltę ?
a = 1 b= - 2m c = 1 - m2
teraz policz porządnie tę deltę !
22 lut 22:50
UnBeso: Δ= (-2m)2 - 4(1-m2)= 4m2-4+4m2= 8m2-4
22 lut 23:06
Mickej: teraz dobrze teraz rozwiąż
8m2-4>0
22 lut 23:07
UnBeso: 8m2>4 /8
m2>1/2
m=√1/2 ? to chyba nie możliwe
22 lut 23:12
Mickej: m
2>1\2
m>
√1\2 lub m<-
√1\2
22 lut 23:16
Eta: To za mało!
Skąd wiesz że dla takich m x będzie rózne od 2 Mickej!
Co trzeba jeszcze założyć?,że .............
22 lut 23:23
Mickej: wiem ze to nie wystarczy ale cos mnie tu zabilo i nie moge sie pozbierać
22 lut 23:24
Eta: UnBeso!
Teraz to pięknie deltę policzyłeś

i tak trzymaj!
22 lut 23:24
Mickej: podstawić 2 do nawiasu i wyznaczyć m
22 lut 23:26
Eta: Mickej!
Trzeba dla wyrażenia w drugim nawiasie, założyć,że
x≠2
czyli W(2)≠0 dla drugiego nawiasu!
Obliczysz od czego ma być ≠ m ( dodatkowo)
i wyrugujesz to "m" z przedziału
m€( -∞, -
√2/2) U (
√2/2, ∞) ( bo taki jest ten przedział dla Δ>0)
tak elegancko zapisany powinien być

Już wiesz teraz ?( spadam coś przełknąć
22 lut 23:29
Eta: Właśnie o to "biegało"

22 lut 23:30
Eta: Wyznaczyć i "wyrzucić" to m
22 lut 23:31