Jakie liczby spełniają równanie? Wartość bezwzględna, język matematyki.
Ania: Jakie liczby x spełniają równanie?
a) |x-3|=x+3
b)|3x-6|=6-3x
c)|x+√2|=-x-√2
d)√(x-2)2=x-2
22 lut 21:05
Basia: rozwiązuję
23 lut 10:55
Basia:
a)
1
0.
x-3≥0 ⇔ x≥3
wtedy |x-3| = x-3
czyli
x-3 = x+3
0 = 6 sprzeczność
2
0.
x-3<0 ⇔ x<3
wtedy |x-3| = -(x-3) = -x + 3
czyli
-x+3 = x+3
-2x = 0
x =0
0<3 czyli spełnia warunki zadania
odp.
x=0
pozostałe rozwiązujesz analogicznie; sprubój sama
podpowiedź do d)
√a2 = |a|
czyli
√(x-2)2 = |x-2|
23 lut 10:59