testowe, proszę o uzasadnienia :)
Sońka: 1. Które z poniższych zdań jest prawdziwe?
a) f(x)= 0,5 jest funkcją liniową;
b) g(x)= x2 - √x +3 jest funkcją kwadratową;
c) h(x)= 5x2 - 2x
------------ jest funkcją wymierną.
x5 +1
2. Wykresem funkcji:
a) f(x)= x-2
---- jest hiperbola; (przekształcić tylko ten wzór i narysować wykres?)
x+4
b) g(x)= 5-2x jest prosta;
c) h(x)= 2- 4x+5 x2 jest parabola.
Wskaż poprawną odpowiedz.
3. Które z poniższych zdań jest fałszywe?
Funkcja o wzorze:
a) f(x)= (x2+1)(2x-5) ma trzy miejsca zerowe; (fałsz, prawda? bo ma tylko dwa
miejsca, z nawiasów?)
b) g(x)= 1-x+4x2 nie ma miejsc zerowych;
c) h(x)= 2x+5
------ ma dwa miejsca zerowe. (przekształcić i odczytać z powstałego
wykresu?
x-1
Poprawnych odp. może być więcej niż jedna, proszę o uzasadnienia, ew. posłużenie ię
rysunkami.
22 lut 15:41