Uprość wyrażenia. wartość bezwzględna, język matematyki.
Ania: Uprość wyrażenie dla x<0 (Proszę o uzasadnienie, gołe odpowiedzi znam z klucza do zadań.)
a)√x2+x
b)√(x-3)2-√x2
c)√x2-4x+4 +x
22 lut 20:18
Mickej: ok juz ci uzasadniam skarbie
22 lut 20:21
Ania: no czekam.
22 lut 20:24
Mickej: √x2=|x| to tak jest jesli cos pod pierwiastkiem jest do kwadratu to z tego wartość
bezwględną sie macha
{x gdy x≥0
|x| {
{-x gdy x<0
√x2+x=-x+x=0
22 lut 20:26
Mickej: rozumiesz czy ci to jakoś tak bardziej wytłumaczyć

22 lut 20:27
Ania: jakoś tak bardziej.
22 lut 20:28
Ania: w przykładzie a) ma wyjść 0. pewnie dlatego, ze
√a2=-a dla a ≤0. Myle sie? ;>
co z b) i c) ?
22 lut 20:31
Mickej: b)
√(x-3)2=|x-3| w przedziale mniejszym od 0 przyjmuje postać -x+3
-x+3+x=3
22 lut 20:43
Ania: Pytalam, czy mysle sie w a?

co do b, to taka te odpowiedz mam w kluczu, dziekuje!
a c?
22 lut 20:46
Mickej: a ci rozwiązałem wyżej i nie mylisz sie ma być 0 w a

w c jest wzór skróconego mnożenia (x-2)
2
-x+2+x=2
22 lut 20:49
Ania: dziekuje i pozostaje dluzna
22 lut 20:54
asd: dupa
8 paź 20:32
chujciwdupe:
1 gru 19:47
Dominika: ej, a jak mam rozwiązać taki przykład :
4−|x+2|, jeśli x<−2
23 kwi 14:30
Bogdan:
23 kwi 14:35