matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 14.12.2015
Zadania
Odp.
4
sdasad:
Mam prośbę mam jutro kolosa od 8 do 10 z algebry. Może byłby ktoś tak miły że ja zrobiłbym zdjęcie na messengerze kartki kolokwium a ktoś by mi rozwiązał chociaż z 60% tych zadań.
1
pies123:
√3sin(a−b)−cos(a−b)=−2cos[(π+3a−3b)/3]
4
LoLo :
√
3
−3+3
√
3
−9+....
6
czleniu:
Hej! Jutro mam kolosa z analizy, etrapez przerobiony a tego co nam daje wykładowca nie wiem jak obliczyć
proszę Was o pomoc
1
xyz:
1 + 2 + 2
2
+ ... + 2
n
a
n
=
3
n
6
sylwia:
Jak rozwiazag rownanie macierzowe gdy po 2 stronach = mam nacierze przemnozone przez x ?
4
malwinka98:
Cześć
mam problem z paroma zadankami, miło będzie jeśli ktoś mi pomoże
z góry dziękuje
14
Natalka:
Całki. Co zrobiłam źle. W ogóle to mam dwa rozwiązania, dwa różne i żadne dobrze.
8
M1234:
Proszę o obliczenie poniższej nierówności. Jak na złość wychodzi mi zbiór liczb rzeczywistych, a w odpowiedziach x należy od −0.5 do nieskończoności obustronnie otwarty.
3
Lolek542:
a(a+2)
2a
6
Nicol:
:( Wyznacz dziedzinę funkcji: log
2
log
3
log
5
x
1
help:
Dane są funkcje f(x) = ln x, g(x) =
√
1 − x
2
. Wyznacz, jeśli istnieją f ◦ g oraz g ◦ f. Wyznacz g
−
1
tam gdzie to możliwe.
2
tom:
Witam. Mógłby mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić kiedy granica dąży do nieskończoności (i od czego zależy znak nieskończoności), a kiedy do zera ? Na co dokładnie mam zwrócić uwagę, aby
2
Kasia:
Oblicz dla jakich wartosci parametru m równanie m
2
x −12x =4(x+1)+m ma jeden pierwiastek
1
x=
. Ma ktoś jakiś pomysł na to zadanie ?
2
2
Skipper11:
Witam, nie rozumiem paru rzeczy z własności działań. A mianowicie mam sprawdzić czy działanie a(+)b=a+b+1 jest przemienne i łączne.
2
MyPany:
Sprowadzić do jednego logarytmu:
0
rafal12:
Obliczyć współczynnik korelacji dwóch wektorów A=[1, 1, 1, 1]
1
dvvx:
Niech X, Y – zmienne losowe o skończonym rozkładzie, c>0. Które zdania są prawdziwe:
3
Monika:
w okresie karnawału można zrobić czapki−stroiki, które mają kształt stożka. a) oblicz promień wycinka koła, z którego wykonano stroiki dla dziecka o obwodzie głowy 52 cm,
1
piotreks:
czy to jest dobrze?
4
xyz:
2n + sin•n
a
n
=
3n
2
+ 3
1
Krystian:
[ 12
5/8
+ (
1
3
)
−2
* (2*3
−1
− 9
1/2
)]
−1/3
=2/5
4
pies:
o jaki wektor nalezy przesunac wykres f(x)=2x
2
aby otrzymac 2x
2
+2x ( i dlaczego o −1/2 i −1/2,bo nie rozumiem jakby bylo cos innego zamiwast f(x) np f(x)=2x to co wtedy?)
11
Dziki wąż:
Liczby x1, x2 są miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f. Wykaż, że: Należy skorzystać z warunku, że x1 i x2 są miejscami zerowymi funkcji kwadratowej i zastosować
0
help:
Podaj moc zbioru: przestrzeń euklidesowa wymiaru d! Proszę
9
Matt:
Autobus o masie m=10t zwiększył swoja prędkość z Vo=20 m/s do Vk=30 m/s na drodze s=500 m. Oblicz średnią moc silnika.
1
xyz:
5
ln(1 +
)
n
a
n
=
1
n
0
gość:
Podobieństwo trójkątów
1
Maciek:
Trzy dziewczynki podzieliły miedzy siebie 770 orzechów, dzieląc je proporcjonalnie do swojego wieku. Na każde trzy orzechy wzięte przez Anię, Milena wzięła cztery, a na każde siedem
2
Gall:
W trójkącie równoramiennym podstawa ma długość 16 cm, a ramię 10 cm. Środek podstawy tego trójkąta jest środkiem okręgu stycznego do ramion trójkąta. Oblicz długość promienia tego
1
ktos:
Monotoniczność i ekstrema
6
Olo:
16n
2
−1
Zbadaj czy ciąg an=
jest arytmetyczny.
8n+2
15
pochodna:
x
4
Wyznacz pochodną y=
x
3
+2
4
LoLo :
Oblicz o ile istnieje sumę podanego szeregu geometrycznego
1
3
+
1
9
+
1
27
+
1
81
+......
7
Gall:
W trójkącie równoramiennym podstawa ma długość 16 cm, a ramię 10 cm. Środek podstawy tego trójkąta jest środkiem okręgu stycznego do ramion trójkąta. Oblicz długość promienia tego
3
marv345:
Jak będą wyglądać obliczenia: Lim x→
∞
(2+3
x
+π
x
)
1
x
0
pomocy:
Dane są punkty A(1,1) B(6,0) C(5,5) D(0,6). Proste AC i BD przecinają się w punktach o współrzędnych ?
0
masao:
lim x−>
∞
(π−2arcthx)lnx = ? jaki bedą wyglądac obliczneia?
1
majster:
Na kuli opisano ostrosłup prawidłowy czworokątmny, w którym krawędź podstawy wynosi 10 i jest dwa razy dłuższa od wyoskości. Oblicz: pole powierzchni kuli.
2
trap:
Na okręgu opisano trapez prostokątny. Odległość środka okręgu od końców dłuższego ramienia wynoszą 3 cm i 7 cm. Oblicz pole trapezu.
2
Kraterek:
Czy ktoś ma może pomysł jak policzyć poniższą granicę?
8
pies:
wykrs funkcji g otrzymano przez przsuniecie wykresu funkjcii f(X)=−x
2
O WEKTOR U.podaj wzor funkcji h ktora otrzyn=mujemy w wyniku przesuniecia wykresu f. f o wektor −2U
7
szymon:
Witam, dzisiaj borykam się z takim problemem:
0
help:
Rozwiąż nierówność arc cos
√
1 − x
2
< π/4
1
surówka jesienna:
proszę o wytłumaczenie, szukałam ale nie znalazłam podobnego wypadku, na którym mogłabym się oprzeć.
2
jezowj:
72*68=51
2
1
Dżin:
Znaleźć zbiór wartości funkcji:
6
Tomekk15531:
Wyznacz współrzędne punktów przecięcia paraboli y=1/3x
2
−x − 2 z prostą y= x+4
4
Masełko:
Granica ciągu
2
Maciek:
Brygada kosiarzy miała skosić trawę na dwóch łąkach, z której jedna była dwa razy większa od drugiej. Połowę dnia brygada kosiła większą łąkę, po czym połowa brygady pozostała na większej
0
jednorożec michał:
jumbojet musi rozpedzic sie na pasie startowym do predkosci o wartosci 360km/h aby mógł wznieśc sie w powietrze . Z jakim najmniejszym stalym przyspieszeniem musi on sie poruszac na pasie
1
Xerox:
Cześć. Czy mógłby ktoś mi pomóc z rozwiązaniem zadania? Treść zadania:
0
Krzyś :
Oblicz dla jakich wartości parametru m prosta l o równaniu 2x−3y+m=0 ma punkt wspólny z odcinkiem AB, gdy A=(0,−1) B=(1,1).
1
Maciek:
ile wynosi liczba z dzielenia liczy 7778 * 7779 * 7780 * 7781 przez 7 ?
6
bolo:
Dane jest równanie z niewiadomą x i parametrem m: 4m
2
x=m+x+
1
2
9
mateusz:
ciągi monotoniczność
6
masao:
1
arcsin(
)
x
lim x−> −
∞
obliczyc granice
π
arctg(x−
)
2
dlaczego tu bedzie hospital?
1
Krzyś :
Prosta l przechodzi przez punkt D=(−3;2) i przecina osie układu współrzędnych w takich punktach A i B że |AB|=4
√
5
. Napisz równanie tej prostej l, gdy współczynnik kierunkowy
0
kaczorek:
Wszyscy pracownicy pewnej firmy w czasie przerwy śniadaniowej piją kawę lub herbatę. 70% z nich pije kawę, a 50% − herbatę. Prawdopodobieństwo, że losowo wybrany pracownik tej firmy pije na
4
masao:
π
cos2x
lim x−>
moglby ktos obliczyc granice krok po kroku?
4
π
cos(x+
4
2
Matt:
Czy w rombie bez względu na kąty, wysokość to 2×r?
0
bojarz23A:
Dwie brygady wykonały pracę w ciągu 12 dni. Gdyby każda brygada pracowała samodzielnie, to jedna z nich pracowałaby o 10 dni krócej niż druga. Jaką kwotę za wykonaną pracę powinna
0
Alutta:
1
Witam.:
Ciąg (x; −3; 1:...) jest geometryczny. Oblicz iloczyn pierwszego i siódmego wyrazu tego ciągu.
0
Hero:
Punkty A = (−2:4) B(6:2) są wierzchołkami trójkąta równobocznego. Wyznacz długość wysokości tego trójkąta
5
andrzej :
zbadaj monotoniczność i ekstrema funkcji g(x)=(x
2
+5)/(x+2)
1
Matt:
Czy w każdy deltoid i romb można wpisać okrag?
1
Masełko:
Pytanie czysto teoretyczne, czy można wejść z granicą pod pierwiastek np.
4
kaczorek:
doświadzcenie losowe polega na trzykrotnym rzucie symetryczną sześcienną kostką do gry. oblicz prawdopodobieństwo, że suma liczby oczek będzie równa lub większa od 16
0
hrefna.:
W pudełku są 4 kule białe, 5 czarnych i 3 zielone. Wylosowałeś 10 kul. Masz wtedy pewność, że wśród wylosowanych kul:
1
Martalke:
Wykresem funkcji określonej wzorem y+3x jest prosta równolegała do wykresu funkcji: a)y=−3x+12
1
kaczorek:
oblicz prawdopodobieństwo, że losowo wybrana liczba trzycyfrowa ma wszystkie cyfry różne od 1 i jest liczbą parzystą
2
mat:
Mam takie macierze:
0
Leo:
Witam mam problem z tym zadaniem. Oblicz rozwiązania tego równania, względem parametru a x+ (a+1)y=5
3
Klaudia1994:
Oblicz sumę częściową szeregu (Proszę, mam jutro koło a nie ograniam totalnie
) a) ∑n
1
byk:
Ile wynosi Całka zespolona funkcji e
i
z po krzywej zamkniętej? Jak to trzeba ruszyć w ogóle? Z Cauchy'ego?
1
123:
1
(3
)
7
*0,3*7
3
10
3
=(
)
7
*
7
3
10
70
21
=
*
21
70
=0
1
123:
sprawdzi ktos czy dobrze
2
Adrian:
WItam, jak poradzić sobie z takim zadaniem?
7
Bianka:
Pochodna n−tego rzędu, proszę o wytłumaczenie. Na tym przykładzie: y=e
2
x
1
Ozjasz Goldberg:
Napisać wzór Taylora dla następującej funkcji: y=ln(1+x), x
o
=0
3
JO:
Oblicz pochodną funkcji
1
Rawr:
Bardzo proszę o sprawdzenie!
5
Matematyka granice:
Witam, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak się robi tego typu zadania na przykładach?
3
Rawr:
:::rysunek::: Bardzo proszę o sprawdzenie!
0
robie22:
W pralce było 6 par skarpet, wyciągnięto 7. Jaka jest oczekiwana liczba wyciągniętych par.
2
adam:
∫x*sinx*cosx
11
masao:
arccos(lnx)
całka z
dx mógłby ktoś to obliczyć?
x
1
Marcin:
Cześć, pilnie potrzebuje pomocy z następującym zadaniem. Kompletnie nie wiem jak się za coś takiego zabrać więc jeśli to nie problem to poproszę pisać jak do dziecka
6
blondynka:
Proszę o pomoc z tymi nierównościami sin
3
x−4sin
2
x−sinx+4≥0
3
bojarz23A:
Określ liczbę rozwiązań równania Ig(x)I − p=0 w zależności od wartości parametru p. g(x) = f(x −1) − 2, gdzie f(x) =
2
x
2
bojarz23A:
Dwie brygady wykonały pracę w ciągu 12 dni. Gdyby każda brygada pracowała samodzielnie, to jedna z nich pracowałaby o 10 dni krócej niż druga. Jaką kwotę za wykonaną pracę powinna
1
Moniq:
proszę o poooomoc
wyznacz granice funkcji: log
n
−
3
(x
2
+2)
1
karol:
Długośc na rysunku w skali 1:500 wynosi 4 cm.Jaka jest długość rzeczywista.Jaka bedzie jego długość rzeczywista jezeli skala zmniejszy sie do 1:1000
3
Paula:
Ktoś wytłumaczy kresy zbiorów
Podać kresy następujących zbiorów:
3
Diana:
√
n
3
+6
+4
lim
(n+3)*
√
n+3
√
n
3
+6
+4
lim
√
n
2
+9
*
√
n+3
1
Michał:
Wyznacz współrzędne punktu P, który dzieli odcinek AB, A(−1,3), B(8,9) w stosunku 3:2, licząc od punktu A.
0
CS:
Oblicz 4cos(ωt−π/4)−2
√
3
cos(ωt−π/6)
28
Karol:
Dowieść, że a − b jest dzielnikiem a
n
− b
n