Pomocy
Krzyś : Prosta l przechodzi przez punkt D=(−3;2) i przecina osie układu współrzędnych w takich
punktach A i B że |AB|=4
√5. Napisz równanie tej prostej l, gdy współczynnik kierunkowy
jest liczbą całkowita.
Mógłby mi to ktoś wyjaśnić?
Eta:
| | −b | |
A( |
| ,0) , B(0,b) i a∊C \{0} |AB|=4√5 |
| | a | |
AB: y=ax+b i D(−3,2) ∊AB to 2=−3a+b ⇒ b= 3a+2
| | −b | | −3a−2 | | −2 | |
to |
| = |
| = −3+ |
| a jest dzielnikiem 2 |
| | a | | a | | a | |
a=±1 lub a=±2
sprawdzamy dla : a=1 ... a= −1 ... a= −2
tylko dla a=2 spełnione są warunki zadania
wtedy b=8 to A(−4,0) , B(0,8) |AB|=
√16+64=
√80=4
√5 ...ok
AB:
y= 2x+8