bijekcja, funkcja odwrotna
szymon: Witam,
dzisiaj borykam się z takim problemem:
Jak ustalić przedział , w którym funkcja y = | ln(x−3) | będzie posiadać funkcję odwrotną i jak
ją wyznaczyć wtedy...?
Jeśli po narysowaniu wykresu podzielę to w ten sposób:
1) <4,+∞) X <0,+∞)
2) (3,4> X <0,+∞)
to w obu przypadkach funkcja odwrotna będzie wyglądać tak samo?
14 gru 18:34
wmboczek: zwyczajowo przy f odwrotnej zamienia się x z y
i wychodzi symetria względem prostej y=x
y=ln(x−3)
ey=x−3
x=ey+3 x↔y y=ex+3
14 gru 18:45
szymon: Czyli po podzieleniu tej relacji na takie dwa przedziały funkcja odwrotna będzie taka sama w
każdym z nich tak?
14 gru 18:48
szymon: a jeśli mamy relację określoną w taki sposób: y=(x−1)2
14 gru 18:58
szymon: 
?
14 gru 19:10
szymon: | | 1+3ex | |
w drugim przedziale będzie tak wyglądała funkcja odwrotna: y= |
| czy teraz |
| | ex | |
dobrze?
14 gru 19:21
wmboczek: w drugim y=−ln(x−3)
x=e−y+3
z parabolą będzie =/− √y+1
14 gru 19:36
wmboczek: x=±
14 gru 19:36