...
Gall: W trójkącie równoramiennym podstawa ma długość 16 cm, a ramię 10 cm. Środek podstawy tego
trójkąta jest środkiem okręgu stycznego do ramion trójkąta. Oblicz długość promienia tego
okręgu. Zapisz obliczenia
14 gru 19:05
Eta:

h=
√102−82= 6
Z podobieństwa trójkątów BCS i BSD z cechy (kkk)
| 8 | | 10 | |
| = |
| ⇒ r=.............. = 4,8 cm |
| r | | h | |
14 gru 19:39
wmboczek: h trójkąta = 6
trójkąty podobne R/8=6/10
14 gru 19:39
Eta:
Tak
wmboczku tak
14 gru 19:43
Eta:
A gdzie rysunek?
14 gru 19:44
Gall: Dziękuję
14 gru 19:50
Gall: a skąd się wzięło to r?
14 gru 19:52
Eta:
Spadło z nieba

Nie wiesz ,że r −−− długość promienia okręgu
14 gru 20:01